Anja Luijendijk

Een telefonische ontmoeting brengt dit bijzondere interview.

Wie is Anja Luijendijk?

anjaluijendijk - vrouwaanboordAnja Luijendijk is op haar eenentwintigste getrouwd met een eigenaar van een supermarkt, ze krijgen 2 kinderen die gelukkig opgroeien waar ze op dat moment wonen: op Westmaas.
Als de kinderen groot zijn, gaan ze op zoek naar een andere woning. Die vinden ze in Ridderkerk. Waar ze een mooie flat kopen, direct aan de Nieuwe Maas. Een prachtige locatie waar de scheepvaart bijna door de woonkamer vaart.

Een nieuw leven wacht hen en Anja vraagt zich af hoe ze in haar nieuwe woonomgeving weer een sociaal leven kan opbouwen en nieuwe contacten kan maken.

Facebook pagina Ankerplaats

vrouwaanboord -anja luijendijk 5Ze start op Facebook een pagina met de naam van de Woontoren waar ze  sinds kort in woont: “Ankerplaats”. Binnen een maand zijn er 500 volgers.

Het balkon biedt een fenomenaal uitzicht over het water en het favoriete plekje van Anja. Ze plaatst een foto van een voorbijvarend schip op haar pagina. Binnen een paar uur heeft ze contact met een schipper die de boot herkend. Ze plaatst nog meer foto’s en zo begint het balletje te rollen.

Ze veranderd de naam van de FaceBook pagina naar “Het leven langs en op de nieuwe Maas.”  Binnen 3 maanden heeft ze 3000 volgers.

Ze realiseert zich dat het succes nog groter kan worden en veranderd de naam weer, nu in “Het leven langs en op de rivieren en kanalen.” (bij 23.560 volgers heeft Anja besloten de pagina te stoppen en op een kleinere schaal weer verder te gaan)

En dan barst het los…..

Anja wordt uitgenodigd om mee te varen..

Een nieuwe  wereld gaat open….Ze kent helemaal niets van het varen, sterker nog, ze heeft nog nooit op een grote schip gevaren…. en plotseling vliegen de uitnodigingen om mee te varen rond haar oren.

Ze doet verslag op Facebook, over haar eerste tochtje met een plezierjachtje en is daarin heel open. Ze verteld hoe ze het varen op water beleefd. Er volger nog meer verslagen.

Mooie Momenten

Anja heeft een Mooie Momenten Boekje. Daarin houdt ze chronologisch alle mooie ervaringen bij.

Vrouwaanboord - anja luijendijk teamManbijthond ontdekt de bijzondere hobby van Anja, en na de leuke uitzending op TV stromen de volgers op FB binnen.

Een duwboot pikt haar onverwachts op en brengt haar naar de Wereldhavendagen. Anja kan niet stoppen met foto’s maken en legt alles, wat voorbij komt, vast. Natuurlijk staat het een paar uur later op haar FB pagina!

Radio Rijnmond staat snel op de stoep voor een interview en weer stromen er meer  volgers binnen. En ja hoor, TV-Rijnmond laat zich ook horen… Vrienden en volgers ….het worden ermee en meer…

vrouwaanboord -anja luijendijk 3Ze vaart, voor het eerst van haar leven, mee met een containerschip, een systeemvaarder, van Alpen ad Rijn naar Rozenburg.

De uitnodigingen om mee te varen en langs te komen rollen dagelijks haar computer binnen en ondanks haar enthousiasme blijkt het onmogelijk ze allemaal aan te nemen.

8 oktober krijgt ze een uitnodiging mee te gaan naar de Opening van de Brienenoordbrug. Deuren gaan er voor haar open, die voor anderen gesloten blijven, en zo staat ze ineens boven op het brugwachtershuisje, terwijl een grote Bok passeert met een sleepboot ervoor.

vrouwaanboord -anja luijendijk 2Ze is nog niet thuis en een uitnodiging om ook bij de Eramusbrug langs te komen ligt al in haar mailbox. 13 oktober zit ze een hele middag in het bedieningshuis van de Erasmusbrug.

Ook zakelijk neemt het een leuke wending en de supermarkt van haar man wordt gevraagd boodschappen te leveren aan boord van schepen. Nadat de boodschappen worden afgeleverd volgt er vaak een hartelijke rondleiding.

Wat een indruk dit maakt bij Anja, het is onvoorstelbaar.

Rijkswaterstaat nodigde haar uit voor een rondleiding op de toren in Dordrecht. Ze wordt natuurlijk met de boot van Rijkswaterstaat opgehaald en thuisgebracht. Meer dan een uur varen ze rond om vervolgens in Dordt aan wal te gaan. Ze behandelen haar als een vorstin!

Anja voelde zich dan soms ook de Queen of the Binnenvaart. Ze wordt op handen gedragen.

Zwarte Piet

Op haar vakantie in “Port Zelande”  blijkt er een volger van haar pagina, met zijn boot te liggen. Ze wipt even aan een voor een bakkie en wordt uitgenodigd om de volgende dag aan boord te zijn om Sinterklaas binnen te varen…. Wat ze niet weet is dat ze de volgende dag als Zwarte Piet zal worden geschminkt en als Foto-Piet de haven mee binnen vaart… Voor Anja een heel bijzondere ervaring….Ze weet niet wat haar overkomt. Het is een ervaring de haar nog steeds enorm emotioneert…

Wat er nog allemaal langs komt

vrouwaanboord -anja luijendijk 4De uitstapjes worden langer en er wordt een nacht aan boord van het schip Borelli geslapen… van Hengelo naar Rotterdam.. Ze wordt behandeld als een Koningin… en geniet in volle teugen….En een herhaling werd beloofd, in de zomer, als het weer wat beter is…

Zelfs diep in de nacht worden schijnwerpers, als groet, op haar flat gericht….

Met een duwboot vaart ze over het Amsterdam-Rijnkanaal… en leveren ze een bak af in Rotterdam.

De kapitein van een riviercruiseschip verklapt zijn plannetje: “Zorg dat je thuis bent, we brengen je een speciale groet”. Anja tipt TV Rijnmond die, samen met haar, op haar balkon klaar staat om te filmen.

Dan komt het grote schip de bocht om en het hele scheepsdek staat vol met passagiers. Alle toeters en bellen worden ingezet, het is een hels kabaal … Het schip draait 3x om zijn as… en dit alles, om Anja, dat vrouwtje in de flat met een FaceBook pagina, op éénhoog, te groeten….

De andere bewoners van de flat staan ook op hun balkon, genieten er ook van en zwaaien terug. Radio, tv twitter…iedereen spreekt erover.

Karin de Groot nodig haar uit voor een radiouitzending bij “Groot op 5“.

Op haar verjaardag wordt ze gevraagd naar beneden en naar de pier te komen. Een duwboot ligt aangemeerd, en de kapitein met de bemanning staan voorop met een grote bos bloemen… Dan houdt zelfs Anja het toch echt niet meer droog….

Dagelijks komen er vragen om een foto te maken van een voorbijvarend schip.

25 mei staat ze op de Binnenvaartbeurs…om handen te schudden… en over haar pagina te vertellen.

De dagen erna, tijdens “Dordt in stoom”, mag ze met een antieke stoomsleepboot Volharding I meevaren.

Een schip met 600 voetbalfans, onderweg naar een belangrijke voetbalwedstrijd, brengt haar een speciale groet…. En zo gaat haar verhaal maar door.

Lorelei van de Nieuwe Maas

Anja, de “Lorelei van de Nieuwe Maas”?

Ze heeft geen idee waar ze het allemaal aan te danken heeft. Wel hoort ze dat haar enthousiasme, haar aandacht en begrip, en haar positieve blik, voor het schip en de scheepvaart branche, de schippers blij maakt.

Haar leven heeft een enorme wending en een boost gekregen. Ze had helemaal niets met het water. Zelfs nog nooit gevaren. En dan nu dit! Ze heeft nu ALLES met het water!

Anja is heel open, blijft zichzelf en stort zich er helemaal op. En dat slaat enorm aan. Er is aandacht voor de branche op het water en dat wordt gewaardeerd.

Niet alleen Anja maar ook haar familie én de mensen in de flat, genieten van alle aandacht.

In haar omgeven zeggen ze “Het vrouwtje van Bolnes, staat op haar balkon en kijkt over de Nieuwe Maas” ipv “het vrouwtje van Stavoren“. De Lorelei van de Nieuwe Maas?

Het is een prachtige hobby

Waarschijnlijk zwaait Anja, op haar balkon, dagelijks meer dan Maxima.

Voor Anja is het één groot feest, maar hoe dan ook het blijft een prachtige hobby en een hobby moet het ook blijven. Ze is er duidelijk over: “Heel leuk om eens een bos bloemen te krijgen of een doosje chocolade maar voor haar geen verdienmodel of commercie”. Ondanks de 11.000 volgers op haar pagina en de duizenden volgers op haar persoonlijke account die ze in 1 jaar heeft binnen gehaald.

24/24 Facebook

Anja heeft het er druk mee en moet zichzelf discipline opleggen om haar dagen in te delen. Facebook is een 24/24 medium. Ze kan er goed mee omgaan. Hele dagen bezig zijn met Facebook is niet zo moeilijk maar er moeten ook nog andere zaken en huishoudelijke activiteiten gedaan worden. Hoe het in de toekomst moet, als haar volgers de komende jaren met een zelfde tempo groeien als het afgelopen jaar, weet ze nog niet. Ze vraagt zich ook af of ze het dan nog wel allemaal alleen aan kan. Maar het motto van wijlen haar vader sterkt haar: “Geen zorgen voor de dag van morgen”. En zo geniet Anja van iedere dag en van alle aandacht en berichten die voorbij komen.

Voldoening als een vliegende vlinder

anja luijendijk 6 vrouwaanboordDe verhuizing van Anja, heeft haar zo veel moois gebracht…ze heeft een ontpopt als een kleurrijke vlinder die fladdert, en neerstrijkt op de mooiste bloemen. Waar schipper en vlinder van elkaar van genieten om vervolgens weer door te fladderen….

Haar leven is zoveel leuker geworden, ze geniet van iedere dag. Met haar FaceBook pagina’s brengt ze zoveel mensen waardering voor de scheepvaart en de mensen die er in werken. Dat is wat haar enorm voldoening geeft.

Als het aan Anja ligt gaat ze hier nog jaren mee door….