Wie is Hanno Bosch en wat is zijn drive?

Hanno BoschHanno Bosch is een vijftiger die aan het pre-pensioneren is terwijl hij een uurtje of 40 gemiddeld werkt

Wat betekent het water voor je?

Ik verdien mijn geld op het water, leef zomers op het water, water is mijn psychotherapie, mijn lichaam bestaat uit 70 % water, mijn sterrenbeeld is waterman, ik woon in waterland. EN……. hoe ouder ik word hoe meer waterlanders mijn ogen produceren, meestal van plezier soms van verdriet.

Wat doe je in het dagelijkse leven?

Hanno Bosch2Ik werk al 36 jaar bij de politie waarvan 31 bij de waterpolitie in Rotterdam. De laatste 4 jaar parttime, want ik heb naast mijn werk als vaartrainer bij de overheid een bedrijfje waarmee ik hetzelfde doe;  vaartrainingen in de breedste zin des woords, dus de cursus manoeuvreren voor vrouwen is een van die cursussen.

 

Je leert vrouwen manoeuvreren, vertel hier eens wat meer over.

Hanno Bosch4Een aantal jaren geleden kwam ik in contact met de redactie van maandblad motorboot en in deze redactie zaten drie vrouwen (journalistes en een redactieassistente), een hoofdredacteur met een hoop vrouwelijke eigenschappen en we waren op zoek naar een activiteit voor hetzelfde maandblad.  Ik had  nog niet zo lang ervoor een aantal leden van die redactie vaartraining gegeven op snelle motorboten.

Hoe het ook zei we kwamen op een cursus “manoeuvreren voor vrouwen.”

Het was de redactie van Motorboot opgevallen dat er maar zo weinig dames zelf manoeuvreerden.

Een beetje uitleg mag daar wel bij. In de binnenvaart is het meer regel dan uitzondering dat de vrouwen manoeuvreren,  met allerhande motivaties, zoals ; het trossen gooien is zwaar werk, in de stuurhut is ze dichter bij de kinderen en nog veel meer onzin.  In de recreatievaart zie je maar weinig dames manoeuvreren.  Naast beroepsschipper ben ik ook watersporter en beleefde ik rare taferelen tussen mannen en vrouwen, in sluizen, maar ook aan kades en in jachthavens,  zoals iedere watersporter deze ziet en ze soms ook veroorzaakt. Het is helemaal niet gezellig met alleen maar mannen boten in de jachthavens. Ik hou van vrouwen en heb veel liever vrouwenboten in de jachthavens, beter nog:  Ik ben ervaringsdeskundige ten aanzien van pogingen ondernemen mijn echtgenote wat te leren  met en zonder conflicten. Vreemde ogen dwingen en mijn cursus “ manoeuvreren voor vrouwen”, is een cursus waar zeker ook de partners mee moeten , is het niet om te leren varen dan is het wel om eventueel wat gereedschappen mee te nemen die het mogelijk maken, samen, meer en veiliger en gezelliger aan het varen mee te doen.

Hoe reageren de vrouwen en hoe de mannen als ze bij je aan boord zijn?

hanno BoschJa dat is een echt moeilijke vraag  Ik denk dat ik laat zien dat manoeuvreren rustig kan zonder stress.

Dat door rekening te houden met een aantal wetmatigheden bij het manoeuvreren (zoals het maken van een plan, rekening houden met stroom en wind, weinig snelheid, aanvaarhoek etc etc), er veiliger kan worden gewerkt . Verder hoop ik dat watersportende partners  nadenken over wat ze anders deden en daar dan ook verandering in aanbrengen.

Wat is je tip nummero 1 voor watersportvrouwen?

Hm lekker genieten van wat  het water je geeft en zeker zelf het roer in handen nemen.

Welke scheepvaart regel zou je aan de Euromast willen hangen?

Hanno Bosch 5Geen enkele, want regels vragen erom om overtreden te worden. Wat ik wel heel belangrijk vind is dat iedereen een beetje rekening houdt met de ander en zich probeert in te leven in de bezigheden van de ander. Verder zou ik willen dat iedere watersporter naast een vaarbewijs een aantal praktijk lessen zou volgen.

Wie zou je graag een keer bij je aan boord hebben en waarom?

De commissaris van de koningin van Zeeland Karla Peijs, omdat ik haar aan boord had bij sail Amsterdam en zij mij vertelde dat zij watersporter was en omdat ik haar een boeiende vrouw vond.

Heb je plannen voor de toekomst?

Ja doorgaan met ademhalen en leven met volle teugen. Met kerst naar mijn jongste zoon in Kaapstad en op korte termijn met mijn vriendinnetje (tevens mijn vrouw) via de kanalen door Frankrijk te varen net zo lang totdat we de Middellandse Zee zien.

Wat maakt je gelukkig?

hanno bosch 3Leven, werken, genieten, recreëren, slapen, vrijen, eten, drinken, praten, muziek luisteren, mensen ontmoeten, met name op en rond het water.

 

 

 

Hanno Bosch

Spijkenisse

vaartrainingen.nl

 Wil je reageren op dit bericht, een reactie voor Hanno? Leuk! Doe dat dan hieronder.