Wie is Inge Kikstra?

Ik ben een vrouw geboren in 1966. In hInge Kikstra bij Vrouwaanboordet dagelijks leven werk ik als leerkracht en autistenbegeleider in het speciaal onderwijs, cluster 2 voor leerlingen met een communicatieve beperking. Bij ons op school zitten leerlingen met een auditieve handicap, met spraak en/of taalproblemen en autistische leerlingen.

Ik geniet enorm van mijn werk, het is wel een intensieve baan. De leerlingen vragen veel aandacht en begeleiding. Het meest voldoening krijg ik wanneer ik zie dat gedurende het schooljaar de leerlingen steeds zelfstandiger worden en uit zichzelf meer initiatief gaan nemen. Heldere communicatie is in mijn werk heel belangrijk.

Wat is je passie?

Inge Kikstra bij VrouwaanboordMijn hobby’s zijn zeilen, beeldhouwen en ik hou ook van tekenen en schilderen. In beeldhouwen kan ik echt mijn ei kwijt. Soms ben ik meer dan een jaar met het zelfde beeld bezig en vertegenwoordigt dat beeld later voor mij de essentie van die periode.

Zeilen vind ik heerlijk omdat je meteen als je aan boord stapt de dagelijkse beslommeringen vergeet en lekker de wind om de kop hebt. Het zeilen zit me in het bloed, mijn moeder zegt dat ik met zeebenen geboren ben. Mijn opa zat op de grote vaart, jammer dat hij niet meer heeft mee kunnen maken dat ik zelf ook zo gek ben op zeevaren.

Hoe ben je in de watersport terecht gekomen?

Ik heb het zeilen van huis uit meegekregen. Op mijn dertiende kochten mijn ouders een open boot, een Sailhorse daar heb ik op leren zeilen bij Muiderberg. Later ruilden mijn ouders hem in voor een kleine kajuitzeilboot, een Etap 22.  In de zomervakanties gingen we met de boot op vakantie met het gezin en later ging ik zelf met mijn zus en vrienden met de boot op vakantie.

Toen ik lid werd van SOS-Holland alweer zo’n 12 jaar geleden ben ik een aantal keren mee geweest met Rondje Noord-Holland en met een tocht naar de Waddeneilanden, zowel met een klein bootje (mooie Ral uit 1935) als op grotere jacht 40+ fters. Het op grotere boten varen vond ik uitdagend maar ook spannend, daarom heb ik een aantal cursussen bij de Zeezeilers van Marken gevolgd.

Wat is SOS-Holland?

SOS-Holland Inge Kikstra bij VrouwaanboordSOS-Holland is een internet zeilclub voor mensen met een zeilboot die een zeilmaatje zoeken en mensen zonder zeilboot die opstappen. Een aantal malen per jaar organiseren we zeilactiviteiten zodat schippers en opstappers elkaar kunnen leren kennen.

Het leuke van de club vind ik dat er heel verschillende type mensen lid zijn en dat je als opstapper in allerlei verschillende boten kan meevaren. Er zijn ook wel eens schippers die bij een collega opstappen om een ander vaargebied te leren kennen of om mee te gaan op vakantie.

Daarnaast huren we op de woensdagavond in het seizoen een Valk op Loosdrecht. Hiervoor kun je je per avond inschrijven. Dit vind zelf ik ideaal omdat het geen verplichtingen geeft waarmee je de woensdagavond vastlegt zoals bij andere sportactiviteiten vaak het geval is. Ik vind het ook leuk dat zo niet elke keer het zelfde clubje mensen zeilt maar dat je verschillende mensen leert kennen.

Wat brengt SOS-Holland je?

Inge Kikstra bij Vrouwaanboord -SOS-Holland vriendschap

SOS-Holland clustercrew vriendschap

Ik ben een opstapper dus het biedt me de kans om veel te zeilen.

Door met verschillende reizen mee te gaan en zo mensen op een intensieve manier te leren kennen kunnen er ook echte vriendschappen ontstaan. Een aantal jaar geleden heeft een schipper de vraag gesteld of we haar konden helpen met het winterklaar en later weer vaarklaar maken van haar schip. Zo is een vast kluscrew vriendengroepje ontstaan dat ook buiten SOS activiteiten om elkaar ziet.

Drie jaar geleden ben ik met  een aantal SOS leden afgereisd naar Stockholm en we hebben daar een boot gehuurd  om een stuk mee te varen met een schipper die daar met eigen schip naar toe gegaan was. Zo konden we Midzomernacht gezamenlijk meemaken. Erg gezellig.

Waarom hebben ze jou als voorzitter gevraagd?

Inge Kikstra met hond Donna bij Vrouwaanboord

algemene ledenvergadering SOS-Holland

Ik zat al in het bestuur als evenementen coördinator, (ik hou van regelen en de juiste mensen/boten matchen) daar was ik een aantal jaar geleden voor gevraagd. De vacature voor voorzitter kwam dit voorjaar vrij. Het is handig als iemand vanuit het bestuur deze vervult, ik heb me daarvoor kandidaat laten stellen.

Wat is je doel tijdens je voorzitterschap?

Inge Kikstra bij Vrouwaanboord

Mijn missie is om met weinig middelen een zo leuk en gezellig mogelijk seizoen te draaien. Ik hoop op veel goede zeilmatches en mogelijkheden voor prachtige zeildagen en -tochten voor de leden.

Wat was je mooiste moment op het water en waarom?

Ik heb vele mooie momenten, bijvoorbeeld:

  • Ankeren bij Schiermonnikoog, met prachtige zonsopkomst een bruinvis naast de boot die even komt kijken.
  • Catamaranzeilen op Sardinië met groep spelende dolfijnen om de boot.
  • Zeilen langs de kanaaleilanden in Frankrijk, Mooie eilanden, spannende stromingen.
  • Mijn zeilreis met een schipper van SOS-Holland vanaf Inge Kikstra bij VrouwaanboordWight oversteken naar Dieppe. We hadden een rustige overtocht met ruime wind en heel mooi zeilweer.
  • Dit jaar heb ik een valkje in Friesland gehuurd en voor het eerst met mijn hond aan boord gezeild. Ik vond het spannend en ben heel blij dat mijn hond het leuk vindt om mee te gaan.

Heb je tips voor andere watersport vrouwen?

Inge Kikstra bij VrouwaanboordGeniet van op het water zijn zoveel als mogelijk is. Van te voren kan ik nog wel eens tegen gaan varen aanhikken en bezwaren hebben zoals, ik ben moe of ik moet nog zoveel doen, zodra ik aan boord stap verdwijnt dat gevoel acuut.

Zorg dat je jezelf bent en blijft. Geef aan als je iets niet durft of niet ziet zitten, of juist heel graag doet. Maak dingen bespreekbaar. Stel vragen op het juiste moment. Vraag van te voren om uitleg bij onbekende manoeuvres.

Een tip voor meezeilen voor langere tijd als opstapper:maak van te voren kennis met de schipper en medezeilers, ga zo mogelijk eerst een weekend met elkaar zeilen. Bespreek elkaars mogelijkheden en valkuilen en plan de reis met elkaar.

Waarvan wordt jij heel gelukkig?

Inge Kikstra met hond Donna bij VrouwaanboordMijn hond Donna maakt me heel gelukkig, ik heb toen het na een ziekteperiode weer beter met me ging heel bewust voor haar gekozen (durven kiezen).

Het is ook nogal een beslissing om in je eentje met een fulltimebaan de verantwoording voor een hond te nemen, doordat ik een  hondenliefhebbende familie en een goede uitlaatservice (Donna vindt dat helemaal geweldig) heb waar ze terecht kan is het nu heel goed mogelijk.

Ik word heel gelukkig wanneer ik voor mijn gevoel echt contact heb met mensen. Dit kan al in een korte ontmoeting.

Wie zou je graag ontmoeten en waarom?

Inge Kikstra bij Vrouwaanboord - Nelson Mandela

Ik zou heel graag Nelson Mandela willen ontmoeten. Ik ben onder de indruk van zijn wijze uitspraken en zijn kijk op mensen. Dit is natuurlijk gezien zijn leeftijd en gezondheid een wens die niet in vervulling zal kunnen gaan.

Inge Kikstra bij VrouwaanboordEen aantal jaar geleden ben ik op vakantie naar Zuid-Afrika geweest en die reis heeft bij mij een hele diepe indruk achter gelaten. De intense manier van in contact komen met bewoners van kleine dorpjes, vaak met maar weinig woorden raakte me diep. Ik heb beeldhouwers en andere “Craftworkers” aan het werk gezien bewonder de passie waarmee mensen iets van hun leven proberen te maken, ook al ziet hun toekomst er niet rooskleurig uit. Hun enthousiasme en gastvrijheid is ook wel iets waar we veel van kunnen leren.

Wat doet Inge over 5 jaar?

Ik ben niet zo’n vooruit planner, ik zie wel, mijn levenswensen zijn aardig vervuld,….

Ik denk dat ik nog steeds op mijn school aan het werk ben en voor de klas sta. En dat ik nog wel lid ben van SOS-Holland. Ik denk dat ik t.z.t. het voorzitterstokje van SOS-Holland heb doorgegeven.

Schrijf hieronder je reactie op Inge haar verhaal en/of deel het met anderen via de Social Media  knoppen aan de linkerkant.