Wie is Sjak Romijn?


Sjak Romijn bij Vrouwaanboord

Ik ben ondertussen alweer 47 en sinds 1,5 jaar getrouwd met mijn lief René. Wij wonen prachtig in Zaandam, een huisje uit 1909, samen met hond en kat. De hond gaat altijd mee aan boord bij mij.

Ik ben bewust geen moeder; dat was niet aan mij besteed. Zo af en toe leen ik kindertjes,

en gaan we gekke en leuke dingen doen, zoals tafelvoetbalwedstrijden.

Wat heb je de afgelopen jaren gedaan?

Ik heb maatschappelijk werk gestudeerd, en later nog de zeevaartschool in Enkhuizen. Mijn werkervaring als reclasseringsambtenaar in de verslavingszorg combineert goed met het varen als schipper in de zeilende passagiersvaart. Ik ben sinds kort ook scheepseigenaresse, waarmee mijn droom werkelijkheid is geworden na 14 jaar.

Hoe kom je tot zoiets?

Ik heb een deel van mijn jeugd in Suriname gewoond. Veel verhuizingen gekend waardoor ik wel flexibel moest zijn. En ik ben van nature ook eigenwijs; wil alles zelf kunnen doen.

Ik ben in Harderwijk beland voor de middelbare school, en aansluitend naar Amsterdam vertrokken om te gaan studeren.

Hoe ben je in de watersport terecht gekomen?

Het willen varen/zeilen bleek uit de familie van beide kanten te komen. Het heeft wel een paar generaties overgeslagen, maar voelt heel vertrouwd. Het varen op grote schepen(zeilende passagiersvaart) is heel machtig mooi.

 Hoe komt het dat je op grote schepen vaart?

Gewoon gaaf te voelen  als zo’n klipper zeilt zoals ze vroeger ook deed, manoeuvreert volgens het boekje, en je prachtig op de aanlegplek uitkomt. Ik kan daar enorm van genieten.

Het leukste aan het geheel is natuurlijk dat het ook nog mijn werk is. Logisch dat het verlangen naar een eigen schip ontstond. Na 11 jaar als zetschipper te hebben gevaren op andermans schepen, is de “Kaat Mossel” de bekroning van alle inzet en ervaring:

Hoe het is om als vrouw in deze wereld te werken?

Tja, ik had al 3 jaar in een mannengevangenis gewerkt, dus ik was wel wat gewend. Toch word je niet zo maar opgenomen: je moet je wel bewijzen, iets meer dan een kerel.

Waren er bij de koop voor- en nadelen omdat je vrouw bent?

Ik ben niet zo onder de indruk van autoriteiten en stootte dan ook menig man voor het

hoofd door niet om raad te komen vragen.

Vrouwen kunnen minder snel een lening krijgen is mijn ervaring…14 jaar ervaring wordt niet verzilvert, zeg maar. Ik ben bij particuliere investerdeers beland. Dan maar zo. Consequentie: je krijgt geen rekening courant omdat je geen hypotheek heb bij de bank….helaas.

Nu maak ik regelmatig mee dat men, vrouwen, mij om raad komen vragen.

 Waarom heb je een nieuw schip gekocht?

Sak Romijn 2

Waarom wilde ik een eigen schip?

Ik wil nu voor mezelf de centjes verdienen met de verhuur.

Voorheen deed ik dat voor een ander, en kreeg daar een beloning voor. De gasten keerden jaarlijks terug op de schepen maar een bonus voor de toewijding kent deze

wereld niet. Zo ontstond de drang voor eigen toko te willen werken, niet meer voor een ander.

De eerste vier jaar heb ik als zzper gevaren, veel inval op diverse schepen gedaan, reizen georganiseerd, marketing ervaring opdoen, enz. Alle zaken zonder een eigen schip, wat nu goed van pas komt. Want dan hoef ik me daar minder zorgen over te maken.

Wat zijn je plannen met Kaat Mossel?

De plannen met de Kaat Mossel zijn natuurlijk varen en veel mensen een pracht belevenis te bezorgen. Met zijn allen genieten van het prachtige fenomeen, zeilen met een stuk historisch erfgoed, en genieten van een gezamenlijk iets. Vaak komen mensen anders van boord dan ze aan boord kwamen: een stukje rijker.

Waarvan word jij heel gelukkig?

Sjak Romijn bij Vrouwaanboord

Kijkend naar de windvaan, een gast staat te sturen, heerlijk in het gangboord zittend.

Ik ga reizen voor individuelen programmeren, waarvan een aantal gecombineerd met een thema. Daarnaast zoek ik afwisseling in het seizoen door het varen met schoolklassen en bijzondere groepen. Dit alles maakt mij heel gelukkig. Zeker wanneer we/men met tranen in de ogen afscheid neemt, omdat men reeds heimwee bespeurt.

Wat doet Sjak over 5 jaar?

Over 5 jaar doe ik hetzelfde als nu, en heb dan al wat afgelost van de lening.

Wie zou je graag ontmoeten en waarom?

Wie ik graag zou willen ontmoeten, is Thecla Bodewes. Ik vind het zo gaaf dat zij directeur is van een grote scheepswerf. Voor haar kan ik ontzag hebben, omdat zij het ook maar mooi even flikt in die mannenwereld.

Wat zou je VAB lezers willen vertellen?

Aan de VAB lezers zou ik willen zeggen:

Doe vooral iets waar je gelukkig van wordt; laat je niet tegenhouden door conventies.

Wat een kerel kan, kan jij ook. Als je maar wilt, en je niet laat ontmoedigen door onzekerheden en andere mensen.

En ja, soms doen vrouwen er langer over iets te bereiken, maar de ondergrond is dan steviger. Onderzoek wijst uit dat vrouwen gemiddeld minder failliet gaan dan mannen.

 

Lees meer over Sjak en haar Kaat Mossel

Website: www.sjakzeilreizen.nl

Schrijf hieronder je reactie op Sjak haar verhaal en/of deel het met anderen via de Social Media  knoppen aan de linkerkant.