Wie is Ineke Hessing?

vrouwaanboord - Ineke hesssing59 jaar, getrouwd met Rob. Rob heeft 3 dochters en 7 kleinkinderen (6 meisjes en 1 jongen); dit zijn mijn ‘kadootjes’.

In mijn werkzame leven was ik eindverantwoordelijke voor de afdeling HRM bij verschillende nationale en internationale bedrijven.

In 2004 (vlak voordat ik Rob leerde kennen) heb ik besloten mijn vaste dienstverband op te zeggen en een ‘sabbatical’ te nemen om daarna freelance klussen te gaan doen in mijn vakgebied.

Dit is er niet meer van gekomen en het is een sabbatical voor onbepaalde tijd geworden. In de tussentijd heb ik vrijwilligerswerk voor o.a. Unicef en de tennisvereniging gedaan en ben ik nu actief voor de KNMC.

Wat is je passie?

vrouwaanboord - ineke hessingSamen varen vinden we heerlijk, maar de familie (mijn ouders van 93 en bijna 95 jaar leven nog), kinderen, kleinkinderen en vrienden zijn zeer belangrijk. Daarnaast houd ik me bezig met het vervaardigen van Keramiek beelden en  objecten (www.extro.inekeschindeler.nl).

Voor de KNMC ben ik Consul van het district Noordwest en zit ik in de Commissie PR en Ledenwerving. Verder tennis ik regelmatig met een gezellige groep vriendinnen, ga ik naar de sportschool, wandel ik graag met onze hond, Sam, en sta ik af en toe op de golfbaan.

Hoe ziet je watersport geschiedenis eruit?

vrouwaanboord - Ineke hesssingVan kinds af aan is de watersport een deel van mijn leven. Mijn ouders hebben al ruim 60 jaar een klein (boten) huisje aan de Nieuwe Meer in Amsterdam. Daar woonden wij de hele zomer (en dan met de fiets naar school) en lag er altijd een boot voor de deur. Vanaf mijn 8e gingen we met de zeilboot op vakantie naar het IJsselmeer en  Friesland. Zo heb ik veel gezeild en leren surfen.

Later ben ik nog jaarlijks met vriendinnen gaan zeilen in Friesland en sinds mijn ontmoeting met Rob samen met hem. Rob had een Moody 419 die in Monnickendam lag toen ik hem leerde kennen (daarvoor had be boot oa.s 3 jaar op Mallorca gelegen).

Omdat we meer vrije tijd kregen hebben we bedacht dat een motorboot wellicht ook wel wat zou zijn. Eerst hebben we gehuurd en zijn we meegevaren met een broer van Rob. Dit beviel goed, de Moody is verkocht en onze 1e motorboot gekocht (een Privateer 43 OK), die in 2008 klaar was. Met deze boot hebben we hele mooie tochten gemaakt. Door Nederland, België en Frankrijk.

Omdat het motorboot varen nog leuker was dan we gedacht hadden ontwikkelden we plannen om wellicht nog iets meer comfort te hebben en een boot te laten ontwerpen en bouwen die helemaal ‘top’ zou zijn. In het voorjaar van 2014 is de Privateer verkocht en konden we beginnen met het ontwikkelen van ons ‘droomschip’. Martin Bekebrede heeft de Traveler 47 samen met ons ontwikkeld en Rob is op zoek gegaan naar alle partijen die de bouw zouden kunnen realiseren (casco: Blom, stralen: Hooghiemstra, Motortechnisch en electra: Arjan Kroezen, Timmerwerk en overige techniek: Loedeman, Schilderwerk: Klaver. Op 25 juli 2015 (code ROOD over Nederland) is de Slane gedoopt.

We zijn heel blij en trots op dit mooie schip. Het eerste jaar hebben we 150 uur gevaren en met de Pasen is het nieuwe seizoen voor ons van start gegaan. Onze thuishaven is Watersport Vereniging Midden Betuwe op het mooie Eiland van Maurik aan de Nederrijn.

Wat is voor jou het grootste verschil tussen zeilen en motorbootvaren?

vrouwaanboord - ineke hessingMet name het vaargebied. Met de motorboot zoeken we de binnenwateren op, mooie rivieren en je ziet meer steden. Alle mooie steden in Nederland liggen aan het water want ze zijn rijk geworden door de handel. Daarnaast lig je ook meestal in het centrum van steden of er vlak bij; iets waar ik heel erg van geniet.

Wel is het opvallend dat het onderscheid nog steeds word gemaakt: zeilers – motorbootvaarders. Zelf denk ik meer “watersporters”. Als wij met de boot in de haven van Enkhuizen liggen zal er zelden een zeiler langszij komen, totdat we het gericht aanbieden. In de gesprekken die dan ontstaan merk je dan geen verschillen.

Wij hebben het zeilen zeker niet in de ban gedaan en hebben samen al eens een boot gehuurd in Turkije en de Cariben. Volgens najaar gaan we met alle kinderen en kleinkinderen (op 4 boten) zeilen in Griekenland; daar kijken we ook weer naar uit.

Je bent Consul van het District Noordwest, wat is dat?

vrouwaanboord - ineke hessingWij zijn ruim 4 jaar geleden lid geworden van de KNMC (Koninklijke Nederlandse Motorboot Club), een landelijke club met een kleine 400 leden. Om dichter bij de leden te komen is Nederland opgedeeld in 5 districten (Noord, Oost, Noordwest, Zuidwest en Zuid).

De consul is de contactpersoon tussen de leden en het bestuur. Als consul bezoek ik meestal de nieuwe leden om kennis te maken en de KNMC toe te lichten. Ook bel ik met leden die opzeggen; hier kan je weer van leren.

Daarnaast organiseer ik 2 toertochten per jaar: 1 in het voorjaar naar het Openingsfeest dat altijd in het laatste weekend van april op wisselende locatie wordt gehouden en tocht 1 in het najaar ‘rendez-vous’. Dit jaar is de KNMC 100 jaar Koninklijk en hebben we een 3 daags feest in Lelystad. Dit is 26 t/m 28 augustus. In plaats van het Rendez-vous organiseer ik een korte tocht naar Lelystad.
Als consul organiseer je ook een winteractiviteit: de consulavond. Dit is een feestavond waar alle leden zich voor kunnen opgeven. Meestal komen tussen de 100 en 150 mensen en wordt er gezellig gegeten en gedanst op een mooie locatie. Afgelopen winter hebben we de Consulavond van District Oost en Noordwest gecombineerd, zo kon ik ‘meeliften’ op de ervaring van mijn collega.

Je bent organisatorisch druk, vertel?

vrouwaanboord - ineke hessingZie vraag 6. Voor het organiseren van toertochten wil je alle havens, restaurants en activiteiten bezoeken. Natuurlijk eerst nadenken wat een leuke route is waaraan zo veel mogelijk schepen kunnen deelnemen. Het programma wil ik zo aantrekkelijk mogelijk maken voor een breed gezelschap. Ook het uitzoeken van een locatie voor de consulavond heeft, omdat het voor mij de eerste keer was, veel tijd gekost. De band die we in 2015 hebben laten optreden hadden we eerder gehoord en konden we gelukkig vastleggen. Deze band komt ook weer in 2016. Consul ben je voor 4 jaar.

Daarnaast ben ik lid van de commissie PR en Ledenwerving, deze commissie houdt zich o.a. bezig met het clubblad, de digitalisering van de ledenadministratie, de website, promotieartikelen en we denken na over de wijze waarop wij ons het beste kunnen presenteren. De pas uitgezonden film in het programma Wist je Dat, op RTL 4 was ook een initiatief van deze commissie.

Heb je tips voor Vrouwaanboord lezers?

Voor alle watersporters (beginners, ervaren, zeilers en motorbootvaarders), denk ik dat het leuk is om je ergens bij aan te sluiten. Je bent het meest van de tijd op je eigen boot, en dus redelijk individueel bezig. Lid zijn van een club geeft veel gezelligheid en je kan heel goed ervaringen uitwisselen. Daarnaast zijn er activiteiten waar je anders wellicht niet aan zou deelnemen. Het allerbelangrijkste is dat je doet waar je, je prettig bij voelt!

Waarvan wordt jij heel gelukkig?

vrouwaanboord - ineke hessingEr zijn veel zaken die mij gelukkig maken, door het zeer vroege overlijden van mijn eerste man (ik was 33 toen ik weduwe werd), heb ik geleerd om van het leven te genieten! (Het leven is een feestje maar je moet zelf de slingers ophangen).

Het varieert: een dagje sauna met een vriendin, met kleinkinderen op zondagochtend tv in bed kijken, lekker dansen op een feestavond, een goed gesprek, iets moois maken van keramiek, mooie zonsondergang, een tocht die goed is verlopen, interessante mensen ontmoeten.

Wie zou je graag ontmoeten en waarom?

Moeilijke vraag; ik laat het liever op me af komen dan om wensen te hebben.

Wat doet Ineke over 5 jaar?

Genieten van het leven, mooie reizen maken en mooie mensen ontmoeten.