Wie is Marjan Hoogendoorn?

Marjan Hoogendoorn bij Vrouwaanboord.nlGoeie vraag, volgens mij duurt dat een heel leven om daar achter te komen. Tot nu toe gevormd door liefde voor de natuur, buitenleven, keihard werken, moederschap en leiding geven aan groepen. Ik leef vanuit het hart en in het nu.

Wat is je passie?

De grootste passie is denk ik de natuur, en dan als mens in evenwicht en vrede leven met de natuur en andere mensen. En reizen.

Hoe ben je in de watersport terecht gekomen?

Als kind leren zeilen van mijn oom Jan op een roei/zeil schouwtje in Friesland.

Wat  heb je allemaal gedaan?

Marjan Hogendoorn bij vrouwaanboord.nlSinds mijn 10e jaar wilde ik naar de zeevaartschool. Mijn vader vond dat ik dan eerst maar eens een reisje met de “Eendracht” moest maken. Daar op mijn 16e  meteen verknocht geraakt aan het zeezeilen en elke vakantie was ik voortaan op de “Eendracht” mee als kwartiermeester. Zeevaartschool gedaan op Terschelling en een paar jaar op de grote- en kleine handelsvaart gevaren met allerlei soorten vrachtschepen. Daarna een jaar als 1e stuurman met expeditieschip “Plancius” naar Spitsbergen en de Orinoco rivier op. Prachtige reizen waar ook de wens ontstond het varen meer te combineren met reisbegeleiding en me weer volledig te gaan richten op het zeezeilen.

Plancius bij Vrouwaanboord.nl

Met de “Plancius” naar Spitsbergen.

Op de “Plancius” partner Peter (1e machinist) ontmoet en samen verder gereisd tot wij op Corfu besloten te blijven. In 1989 daar ons eigen flottielje charterbedrijf opgestart. In de winter waren we druk met onderhoud van schepen, in de zomer met het begeleiden van de flottieljes.

Tussendoor me ook nog bezig gehouden met de traditionele bouw van 2 houten vissersschepen en een aantal jaren ook als visser gewerkt op de Ionische Zee.

Marjan Hogendoorn bij rouwaanboord.nl
Janna en Marjan

In september 2011 was het de wens van beide dochters, Janna (18) en Emmi (16) om in Nederland naar school te kunnen gaan. Op dit moment woon ik met de meisjes in Friesland en regel van hier uit de boekingen voor het bedrijf. Begeleid nog flottieljes zoveel ik kan zelf in de schoolvakanties, terwijl Peter dit jaar het hele seizoen op Corfu voor de boten en flottieljes zorgt.

Terug in Nederland ben ik met veel interesse een opleiding begonnen, kruidengeneeskunde. Een nog niet ontwikkelde kant van mezelf die al lang lag te sluimeren krijgt nu ruimte.

Waren er moeilijke momenten omdat je vrouw bent?

Niet echt. Mensen zien snel genoeg dat je weet waar je het over hebt en respecteren je om wie je bent, en niet om wat je bent. Tenminste dat is mijn ervaring.

Je bent eigenaresse van www.ionian-sailing.com vertel daar eens wat meer over?

Marjan Hoogendoorn bij Vrouwaanboord.In 1989 zijn we op Corfu begonnen met een flottielje met alleen Aloa’s 27. De eerste 10 jaar was NBBS Reizen de verkopende organisatie. We deden op Corfu alles zelf, onderhoud, flottieljebegeleiding, wisselingen, enz. Toen de kinderen kwamen ook een aantal jaren met personeel gewerkt. NBBS Reizen ging failliet, en de markt veranderde ook. Er werd om steeds grotere boten gevraagd. Ook wij hebben nu een gevarieerde vloot van schepen van 27 tot 44 voet. Aloa, Friendship, Dufour en Bavaria. Met onze ervaring ook in het technisch onderhoud vinden wij het niet nodig om met alleen nieuwe boten te werken. Integendeel, we zijn er trots op dat wij duurzaam kunnen werken en niet meedoen aan het onnodig vergroten van de afvalberg in deze consumptie maatschappij.

Marjan Hogendoorn bij Vrouwaanboord.nl.  Peter en Emmi
Peter en Emmi

Inmiddels kan de hele reis bij mij geboekt worden, boot, vliegreis, reisverzekering, evt. een weekje wal accommodatie. Toen onze kinderen wat groter werden zijn we speciale gezinsflottieljes gaan ontwikkelen. Deze zijn inmiddels zeer populair en vaak al heel snel volgeboekt door mensen die terug willen komen.

Omdat wij natuurlijk zelf meer dan 20 jaar in het Corfu gebied leven en werken weten we als geen ander de weg en geven daardoor onze flottieljes net dat beetje extra.

Welke tips zou je Vrouwaanboord lezers willen geven?

Als je van varen houdt, zorg dan dat je alles ook zelf kan, zodat in moeilijke momenten (slecht weer of zo) er meer mensen aan boord zijn die weten wat ze moeten doen. 

Verder heb ik met al die jaren flottielje ervaring gezien dat de vrouwen heel goed (vaak beter dan de mannen) kunnen manoeuvreren en het alleen maar fout gaat als hun partner er geen vertrouwen in heeft. Ik zou elke vrouw aanraden een keer zonder de man een manoeuvreer cursus te doen en aan hun zelfvertrouwen te werken.

Verder is zeilen in ons vaargebied heerlijk relaxed, geen stroming of andere ingewikkeldheden. Vaak een goed compromis voor gezinnen waar niet iedereen evenveel van zeilen houdt.

Wat doet Marjan over 5 jaar?

Dat weet ik nog niet. Als je het me 5 jaar geleden had gevraagd was dat ook het antwoord geweest. Ik leef heel erg in het nu. 

Waarvan wordt jij heel gelukkig?

Marjan Hoogendoorn bij Vrouwaanboord.nl
Een visserij plaatje. Hier sta ik de lijnen te repareren terwijl de vis ook te koop ligt. Op de achtergrond onze vissersboot

Van saamhorigheid, gezelschap van lieve vrienden, een zoen van mijn dochters, filosoferen, life muziek, zingen, fluitende vogeltjes, buiten zijn, wandelen, een mooie zonsopkomst op zee, kampvuur, een goed boek, een mooie bloem, solozeilen in een gierende storm en voelen dat je leeft, enzovoort.

Heb je nog en droom die je zou willen waarmaken?

Ergens op een mooie en rustige plek op aarde samen met andere gelijkgestemden in een ecologisch dorp zelfvoorzienend gaan leven.
Met een huifkar en een paard gewoon vertrekken en maar zien waar ik terecht kom. Of met een boot, maar het land is ook wel eens leuk 😉

Wil je reageren op dit bericht, een reactie voor Marjan? Leuk! Doe dat dan hieronder.