Mesheft vinden

Een mesheft vinden doe je met een beetje zout …en …Kiekeboe! Daar is ie dan. Zo makkelijk kan het zijn. Lopen over het zand bij eb, het water is weg en het natte zand glinstert je tegemoet. Ga je op zoek naar schelpjes en andere diertjes die zijn achtergebleven, dan is het leuk om te weten dat er onder het zand nog meer leven zit verstopt.

Razor Fish, Clam, Mesheft of Scheermes

Een Mesheft is net als de oester en de mossel een schelpdier, een weekdier dat beschut wordt door 2 schalen die op elkaar aansluiten. Het dier bevind zich tussen de schalen en heeft een sterke spier waarmee de 2 delen kunnen worden geopend. Soms zijn de kleppen gelijk maar vaak  is er ook een platte en een bolle kant.

De Mesheft verschilt duidelijk van de mossel en oester door zijn lange smalle vorm. Er bestaan verschillende soorten en uit gevonden fossielen weet men dat ze al erg lang bestaan.

Ze leven voornamelijk in schoon zand en kunnen zich als ze boven op de bodem gekomen zijn heel snel ingraven. Hierdoor zie je ze dus niet maar met een trucje komen ze wel tevoorschijn. Let wel op, de randen kunnen scherp zijn!

Het vlees is wat vaster dan van de mossel of de oester en lijkt meer op calemaris. Ook in Nederland wordt het tegenwoordig steeds meer gegeten. Je kunt ze koken maar ook op de BBQ of grill smaken ze heerlijk. Ze worden in Nederland alleen op bestelling gevist om overbevissing tegen te gaan.

Met een simpele truc komt de mesheft naar boven

Reageer en deel

Delen met je vrienden is natuurlijk helemaal top! Wil je reageren op dit bericht? Doe dat dan in het berichtenvak hieronder!
We vinden het leuk om te lezen wat je van dit artikel vind.