Project Description

Met de winter aan boord van ms Sequana

Winter

De winter is altijd een akelige periode in de binnenvaart. Vandaag varen we de Donau af richting Hongarije. Het hagelt en waait, afgewisseld met dikke natte sneeuw en soms een diffuus zonnetje. Toch verbaas ik me erover dat we alweer geen echte winter hebben gehad dit jaar nu het voorjaar af en toe ff zijn neus laat zien.

Herinnering op Facebook

sequana- vrouwaanboordOp Facebook zie ik herinneringen van een paar jaar geleden dat we door het ijs voeren, ingevroren lagen en bergen sneeuw van de luiken moesten scheppen. Nou ik mopper niet, voor mij hoeven die winters met elfstedentochten en bergen sneeuw niet.

Als je aan de wal woont en niet voor je werk afhankelijk bent van het weer dan is zo’n strenge winter vast prachtig. Maar ons binnenvaartschippers bezorgt het alleen een hoop extra werk en onveilige situaties door gladheid aan boord.

Winter van vroeger vs de winter van nu

Ik vermoed dat we de winters van vroeger, in de tijd van mijn grootouders, dat men weken ingevroren lag elk jaar en dat zelfs de rivieren dichtvroren niet vaak meer zullen meemaken. Maar moeten we blij zijn met wat we ervoor terug hebben gekregen?

Wind , wind en nog meer wind, het lijkt wel of het de hele winter hard gewaaid heeft. En ook dit geeft weer onveilige situaties aan boord, van wegvliegende luiken en golfslag. Laten we maar concluderen dat, hoe de winter ook is, hij voor de binnenvaart geen fijne periode is.

Terrasjesweer

Gisteren scheen de zon in Bayern, we lagen in Regensburg en het was een graad of 16. Het wemelde gelijk van de mensen langs het water, en in de stad waren de terrasjes alweer buiten gezet en de mensen keken blij en zaten te genieten in het zonnetje van het mooie weer.

Laat de lente maar komen, voor iedereen beter, voor zowel binnenvaart als watersporter het begin van hopelijk weer een fijn jaar op het water.

Aan boord van ms Sequana.

Geschreven door Lilian Markgraaf. Zij woont en werkt aan boord van motorschip Sequana en is enthousiast watersporter

Lees haar profile »»

Lilian Markgraaf
Lilian MarkgraafLeeft en werkt a/b van ms Sequana
Klik op de foto voor meer info.

Laat een reactie achter!

Wil je reageren op dit bericht?

Doe dat dan in het berichtenvak hieronder! We vinden het leuk om te lezen wat je van dit artikel vind.