Beleef de Waddenzee – VAB event

Het is veel te vroeg als we arriveren voor het VAB event in Enkhuizen. In een eerder informatie mailtje had ik al aangegeven dat Enkhuizen een heerlijk stadje is om langs de kaden te flaneren en op één van de terrasjes te genieten van de prachtige huizen en de heerlijke sfeer.

Met een paar van de deelnemers was er al een afspraak voor een hapje en een drankje ergens buiten het centrum op een mooi terrasje aan een kade. Bij aankomst hoor ik mijn naam roepen en tot mijn verbazing zie ik in verschillende hoeken groepjes met deelneemsters die van deze afspraak niets afwisten! Geweldig! Toeval bestaat niet en binnen een half uur zitten we met 20!!! meiden voor het VAB event op dat terras een hapje te eten.

Wow! Wat een bijzondere start. Hoe gaaf is dit?!

Vrijdag 17 juni 2016

Vertrek vanuit Enkhuizen

vab event waddenzeeVanaf 19.00 uur verschijnen de VAB event deelneemsters op de wal op de Gapedam. Tassen worden aan boord gehesen en hutten worden toegewezen aan boord van de Klippers Kaat Mossel en de Nieuwe Maan. De dames komen uit alle hoeken van Nederland, ja, zelfs ook uit Spanje en uit Polen aangevlogen! Naast Nederlands hoor je dus af en toe ook de Engelse taal aan boord.

Den Oever staat op het programma voor de komende nacht en daarom word het een kort welkomstwoord, zodat we snel kunnen vertrekken.

Zeilen betekent een samenspel met de elementen. En dat hebben we geweten, die elementen hebben zich doen gelden dit weekend.

Eerst verwend met welkomst koffie en zelfgebakken taart, dan alle hens aan dek en onder begeleiding van de maten, worden de zeilen gehesen en binnen no-time varen de 2 klippers de haven uit, het IJsselmeer op en de nacht in. Richting Den Oever.

Rust stilte en bijna volle maan

vab event waddenzee 5De nacht word verlicht door een bijna volle maan. Het licht reflecteert over het water. Je hoort het kabbelen van de golfjes tegen de boot. De rust, de stilte…

Ondanks de prachtige avond worden we toch geplaagd door de eerder genoemde elementen. De wind heeft geen zin meer en de snelheid wordt steeds trager. Den Oever blijkt te ver weg en een eind na 00.00u, in het donker van de nieuwe dag, besluiten we aan te leggen in de haven van Medemblik.

Het is dan al rustig aan boord. Velen hebben hun kooi opgezocht en hebben zich in slaap laten wiegen op de deinende golven.

Dit betekend wel een vroeg ontbijt en ook gaan vroeg de trossen los voor de komende dag.

Immers naar Den Oever is nog een heel stuk varen en we moeten wel op tijd op het Wad zijn, het lage water wacht niet op ons….

Zaterdag 18 juni 2016

Een afwisselende dag op de Waddenzee

De dag begint langzaam en er verschijnen steeds meer mensen aan de ontbijttafel. Een belangrijk en gezellig, relaxt moment om de ochtend mee te beginnen. Dan is het tijd om te vertrekken en de trossen gaan los.

vab event waddenzee Het is een heerlijke dag en iedereen geniet aan dek. Er is volop ruimte, op de boot maar ook in wat je wilt of doet. Voor allen is er ruimte die naar behoefte is in te vullen. Het maakt niet uit wat je doet. Handen worden uit de mouwen gestoken. Er wordt toegekeken en geluierd. Er wordt met de andere vrouwen kennis gemaakt en bijgepraat. De sfeer op beide boten is gezellig en relaxed. Niets moet, alles mag! Kortom genieten en relaxen.

Na de middag naderen we de sluizen aan de kant van Den oever in de Afsluitdijk. Het passeren van een sluis is altijd een bijzonder moment.

Stevinsluizen

In de Stevinsluizen, worden we geschut, waarna we de Waddenzee opvaren.

Er staat inmiddels een stevige bries en de schippers beslissen dat we de klippers droog laten vallen op de Boerenplaat, niet ver van de sluizen.

Hallo elementen, jullie hier ook? En…. Ja hoor…

vab event waddenzeeDoor de harde NW wind komt de plaat niet helemaal droog … het dringt aan boord pas door, als een groepje vrouwen via een ladder het water ingaan. Het zijn de schippers en hun maten plus een paar enthousiastelingen …

Een prachtige ontwapenend gezicht, korte broeken blijven droog want verder dan tot de knie komt het water niet. Een paar waterratten duiken helemaal onder en genieten onbevangen van het water.

Het duurt nog even voordat het besef doordringt dat het lopen over de plaat meer lopen door het water wordt.

Dan volgen er meer, in allerlei outfit. De ladder af, best spannend, het water in, brrrr, hoe koud zal het zijn.. gelukkig dat valt mee en dan de plaat op…. Wow!!!

Wat een bijzondere ervaring!

vab event waddenzeeInmiddels is het water nog wat gezakt en bereikt bij sommigen zelfs het waterniveau tot aan de enkels, de bodem is goed te zien maar erg veel ligt er niet. Helaas lijkt het of de mossels en oesters er even tussenuit gepiept zijn. En dikke Noordzeekrab wordt bijna uit zijn leefgebied gerukt. Maar hij is de dames te slim af en ontglipt zo wel de pan.

Het is een schitterend gezicht, omringd door water, met in de verte de twee prachtige monumentale schepen, gezusterlijk naast elkaar. Een fenomenaal zicht en een overweldigend gevoel.

Vooral de weidsheid, het verrassende lauwwarme water en het besef dat je nu buiten Nederland, op de bodem van de Waddenzee loopt, bezorgd bij velen een verhoogd adrenaline peil

Het weer houdt ons in de greep

Hier kan het spoken, horen we vaak op het weerbericht. Maar we treffen het, beter weer kunnen we niet hebben voor deze activiteit.

Het zonnetje schijnt en de luchten zijn prachtig. Echt Hollands.

Iedereen gaat weer aan boord en in de tussentijd is een heerlijk pan verse, soep klaargemaakt en staat dampend op ons te wachten. De lunch gaat er goed in.

vab event waddenzee Maar Buienradar verklapt het: het weer heeft wat voor ons in petto. Heerlijk! Saai wordt het niet want daar zijn ze weer, die elementen! Deze keer in de vorm van regen en wind.

Het plan om te overnachten op één van de Waddeneilanden wordt omgegooid. Veiligheid gaat boven
alles en de eerste avond heeft invloed op de rest van het programma. En zo zie je maar dat plannen in de watersport altijd een uitdaging blijft. Flexibel durven zijn is een van de belangrijkste eigenschappen waar je over moet beschikken als watersporter, en zeker als je met een groep vaart.

 

Wachten op het water

Er wordt gewacht op voldoende water onder de boot om de tocht te kunnen vervolgen. Het water is weer hoog genoeg en de boten komen los. Je voelt het onder je gebeuren. De zeilen worden weer gehesen, handen weer uit de mouwen gestoken. vab event waddenzee De wind pakt de zeilen…Je voelt het… Daar gaan we…. Donkere dreigende wolken halen ons in, en het contrast van de zilveren schittering van de zonnestralen tegen de donkere luchten dagen de fotografen aan boord uit dit spektakel op z’n mooist vast te leggen.

Deze wind hadden we de eerste avond moeten hebben, Kaatje Mossel vliegt met 10 knopen over het water langs de Afsluitdijk.

Wat een gaaf moment met deze wind in de zeilen, de adembenemende luchten en de heerlijke zon. En dan komen ook de elementen weer om de hoek: een donkere wolk loost zijn waterdeeltjes boven ons hoofd. Maar het schijnt niemand echt te deren, het klopt bij het plaatje en de sfeer.

Je ziet de dames genieten!

 

Via Lorentzsluizen naar Makkum

vab event waddenzee dNa het schutten in de Lorentzsluizen komen we weer terug in de Waddenzee. Het is niet ver meer naar Makkum. En met een stevige bries op de kop worden de beide schepen aan de steiger afgemeerd. Chapeau voor de schippers.

De avond is al ingevallen en in de beide keukens zijn de voorbereidingen voor een (h)eerlijke maaltijd bijna klaar. Het buffet ziet er aantrekkelijk uit en de meiden laten zich de heerlijke maaltijd goed smaken.

Het wordt een gezellige avond en de kans om kennis te maken met de andere deelneemsters, de sfeer en gezelligheid eens te proeven aan boord van de andere klipper wordt goed benut.

Zondag 19 juni

Zondag een dag met veel zon
vab event waddenzee

De volgende morgen na het ontbijt zakken we lekker af, voor het lapje, naar het zuiden langs Hindeloopen en Stavoren.

Te laat komt het besef dat een bezoekje aan Makkum ook heel leuk zou zijn geweest. Maar door de gezelligheid aan boord lijkt de tijd gevlogen en de gedachte hieraan niet eens opgekomen.

De zon heeft er duidelijk zin in. Er wordt driftig gesmeerd en korte broeken worden aangetrokken. Hier doen we het voor! Het zonnetje brandt! Heerlijk, wat een dag!

Lang leve de elementen!

vab event waddenzeeAlles hebben we gehad. Veel wind en te weinig wind. Zon en regen. Overdag in zon en ’s nachts onder het maanlicht gevaren. We hebben mogen kennismaken met alle facetten, die de elementen van de natuur, in zich hebben. Het is voor de schippers een kunde hierop te anticiperen en zonodig plannen te wijzigen. Een oude zeeregel heeft hier mee te maken. Ooit Artikel 4, waar dit alles uiteindelijk leidde tot “Goed zeemanschap”. En dat is wat deze schippers hebben laten zien, zich niet gepusht te voelen door oorspronkelijke plannen maar verantwoordelikheid te nemen met volle respect voor de grillen van de natuur.

Het voordeel is dat hiermee de uitdaging blijft voor een volgend event, bv overnachten op een Waddeneiland en lopen over een droge plaat…en wat de denken van de zelfgemaakte mossel maaltijd? 😉

Aankomst in Enkhuizen en afscheid

Bij aankomst in de haven van Enkhuizen verzamelen we nog een keer met ze allen op de Kaat Mossel voor de  gezamenlijke foto. En tot het einde blijft het een groot feest en een vrolijke boel!

Er staat nog een hapje en drankje als afscheid.

Iedereen gaat naar huis een ervaring rijker, veel nieuwe contacten ontmoet en er zijn nieuwe vriendschappen gesloten.

Het VAB event Beleef de Waddenzee is voorbij.

De besloten FaceBook groep explodeert van de geplaatste berichten en honderden foto’s.

Het is duidelijk, de dames hebben het naar hun zin gehad!

En dat is waar Vrouw Aan Boord voor gaat!

—–

Met dank aan de schippers Sjak en Gaby, hun maten Patricia en Saskia en de koks Sanne en Dido.

Wil jij ook graag mee met een VAB event? Meld je aan als en je krijgt een paar dagen voorsprong om je in te inschrijven.

Reageer en deel

Delen met je vrienden is natuurlijk helemaal top! Wil je reageren op dit bericht? Doe dat dan in het berichtenvak hieronder!
We vinden het leuk om te lezen wat je van dit artikel vind.