Zeeland. Het is niet echt de meest centrale locatie voor een event. Voor sommige deelneemsters lange reistijden. Daarom eten we, voor wie dat wil en dat blijken maar liefst 15 dames, vooraf samen een hapje in café de “Gekroonde Suikerbiet” aan de Nieuwe haven. Het eten is goed en het is al gelijk erg gezellig. Dat belooft wat, het weekend moet nog beginnen!

Historisch Zeeland

Vrijdag 5 mei 2017

Aan boord in Zierikzee

Na een welkomstwoord van schipper Gaby aan boord van de Nieuwe Maen, besluiten we, nu het nog een beetje licht is, direct met de rondleiding in Zierikzee te beginnen. Het is een leuk stadje met een rijke historie en veel wetenswaardigheden. Zierikzee was vroeger een erg belangrijke handelsstad in het zuiden van Nederland. Hiervan is nog veel terug te vinden.

Een ontroerend moment

Via de haven en de poorten lopen we het oude centrum in. Wanneer we op het Havenpark de muziektent bekijken klimt één van de dames op de trap en begint te zingen. Even weten niet wat ons overkomt, net als de jeugd van Zierikzee. Wat een verrassing, het klinkt zo mooi, zo zuiver! Een kippenvel momentje. Tranen prikken in mijn ogen. We zijn er een beetje beduusd van.

VAB NIEUWE MAEN 2017 2

Nog onder de indruk van dit spontane concert vervolgen we onze rondleiding door de smalle straatjes en steegjes naar de grote imposante kerk en het gebied er om heen. Ook hier valt over het verleden veel te vertellen.

Terug aan boord schenken we voor iedereen nog wat in. Het wordt heel gezellig. De sfeer zit er al goed in en aan niets is te merken dat deze dames elkaar een paar uur geleden niet eens kenden en elkaar nog nooit hadden ontmoet.

De meesten hebben een lange dag achter de rug en een lange reis. Sommigen doorkruisten het hele land om aan boord te komen. Het wordt geen latertje en de kooien worden dankbaar opgezocht.

Zaterdag 6 mei 2017

De Oosterschelde  op

Vanwege de tij moeten we vroeg vertrekken. Iedereen zit om 8.00 uur aan het uitgebreide ontbijt. Om 9.00 uur gaan de trossen los en varen we de haven van Zierikzee uit, door de keersluis, het kanaal, zo de Oosterschelde op. Voor velen een eerste ervaring op dit weidse Zeeuwse getijdewater. We gaan richting Yerseke om de Oesterij te bezoeken, dus moeten we de Zeelandbrug onderdoor.

Lang hoeven we niet te wachten, de brug  gaat snel open.

Daaarna wordt het handen uit de mouwen steken. Patricia, ze is de maat op dit schip, legt geduldig en duidelijk uit, wat er van iedereen verwacht wordt.

Zeilen moeten naar boven en ieder die zin heeft mag daar aan mee helpen. We varen richting het Brabants vaarwater en hopen op de zandplaat zeehonden te treffen. En wat een geluk, er ligt een hele groep heerlijk aan de rand van de plaat te zonnebaden.

Zeilen naar Yerseke

YERSEKE-OESTERIJEr staat een behoorlijk windje en we hebben het tij mee, daardoor arriveren we ook eerder dan gepland in Yerseke.

Het plan om in de vissershaven aan te leggen is gewijzigd. Eén van de dames is wat slecht ter been. We hebben voor haar een rolstoel aan boord. Daarom gaan we de uitdaging aan om direct achter de Oesterij aan te leggen. Voor de schipper is dit de eerste keer en onbekend terrein. Het blijkt niet echt een toegankelijke en makkelijke plek en vergt zelfs wat ochtendgymnastiek om van boord, via een muurtje, aan wal te komen. Het levert ook wat hilarische taferelen op maar gelukkig belandt niemand tussen wal en schip!

Oesters proeven bij de Oesterij

De rondleiding bij de Oesterij, over mosselen, oesters en kreeft zal de dames nog lang bijblijven. De pan met mosselen zal vanaf nu voor altijd anders worden bekeken. We kennen nu ook de verschillende oesters en weten zelfs het verschil tussen een vrouwtje en mannetjes kreeft.

De pan met mosselen zal vanaf nu voor altijd anders worden bekeken.

In één van de monumentale schuren achter de oesterputten wacht ons een lange tafel, waar we de zilte lekkernij, onder het genot van een heerlijke Franse wijn, ons goed doen smaken. Voor sommigen een uitdaging, voor anderen een regelrechte heerlijkheid.

Dan is het weer tijd om aan boord te gaan om onze koers naar Veere te vervolgen. Schipper Gaby laat ons haar vaarkunsten zien en scoort behoorlijk punten. Het is een stevige aanlandige wind, wat het niet makkelijk maakt om van de wal weg te komen. Behendig manoeuvreert ze haar “Nieuwe Maen” weer het ruime water op.

Vanuit Yerseke varen we langs Wemeldinge en het Goesse Sas richting de Zandkreeksluis. Het zonnetje maakt hiervan een plezierreisje en veel dames nemen de kans waar om uitgestrekt op het dek te genieten van de zonnewarmte.

Via het Veerse meer naar Veere

VAB event 2017 veereWe worden snel geschut en eenmaal door de sluis, varen we het Veerse Meer op. Een lang en smal meer dat is ontstaan door de Deltawerken, afgesloten met 2 dammen. Veere ligt aan het eind van dit meer dus we moeten nog een eindje varen.

Aangezien de buiken beginnen te knorren en het al wat donkerder wordt besluiten we de warme maaltijd tijdens het varen te gebruiken. Helaas kunnen we dan van de omgeving niet veel meer zien maar zondag is er een herkansing.

Onze scheepskok, Annemieke, heeft een hele middag in de kombuis, een overheerlijke en gezonde pure maaltijd klaar gemaakt. Natuurlijk met alle eet wensen rekening gehouden. Iedereen laat het zich bijzonder goed smaken. De tocht naar Veere vliegt zo voorbij en voor we het weten liggen we aangemeerd aan de passantensteiger voor de eeuwen oude Campveerse toren.

De avond is ingevallen en we kunnen gelijk aan wal voor een rondleiding door het pittoreske eeuwen oude stadje. Er is op dit tijdstip van de dag geen toerist te zien.

Het wordt een mooie wandeling en onderweg “verliezen” we een paar dames die we later herkennen achter het raamglas van een horeca pand op de Markt. Hun gesprek was blijkbaar zo spannend dat ze er een stoel bij nodig hadden. 🙂 En dat kan allemaal op een event als dit!

Hun gesprek was blijkbaar zo spannend dat ze er een stoel bij nodig hadden.

Het is maar goed dat we die avond als enige boot aan de passantensteiger liggen.  Aan niets is te merken dat ze elkaar een dag geleden nog niet kenden… Het gebulder van een groep lachende vrouwen draagt tot ver over het water… en gelachen is er… het wordt een vroege ochtend.

Zondag 7 mei 2017

vab veere zen 2017Het is zondag en met het tij hebben we deze dag niet veel te maken.

Om 9.00 uur zit iedereen aan het ontbijt. We worden met een prachtig liefdeslied wakker gezongen. Na het ontbijt maken we een wandeling langs een ander deel van Veere. De winkeltjes met leuke hebbedingen hebben net hun deuren geopend en binnen no-time zijn alle dames ergens naar binnen geglipt.

Veere staat bekend om zijn geweldige doorkijkjes, mooie muren, de haven, oude straatjes met kinderkopjes, prachtige carillon en eeuwen oude huizen.

Maar Veere heeft nog veel meer moois, waar veel toeristen geen weet van hebben en daarnaar gaan we vandaag op verkenning.

Als afsluiting gaan we door de lange stenen gang, onder door de stadswallen, met een spiltrap naar boven. We belanden aan de andere kant met, aan de ene kant, uitzicht op het water van de vesting en, aan de andere kant, het Veerse meer.

Het is een lange, en leuke wandeling maar dan ook tijd om terug te gaan naar de boot.

Het weer valt een beetje tegen. De wind is hard en de beloofde zon laat zich nog niet zien. Toch weerhoudt het ons niet het zeil te hijsen en over te gaan op ons volgende programmadeel.

Zondagmorgen Zenmorgen

Onze kok Annemieke heeft naast heerlijk koken, nog meer verborgen talenten. Zij brengt ons op deze zondagmorgen, via de reflectie van het water, terug naar onszelf. Een meditatief zen moment terwijl de boot zich zacht kabbelend door het water voortbeweegt. Wat een unieke ervaring!

Een Zen moment: Via de reflectie van het water, terug naar onszelf

Inmiddels knorren de magen weer en de warme groentesoep heeft goed aftrek. Het is aangenaam benedendeks. Er wordt veel met elkaar gesproken en de sfeer in de groep is relaxt en goed. Maar na de lunch gaan de jassen en mutsen weer aan om boven van de vaartocht te genieten.

We hebben mazzel, kunnen zo de sluis binnenvaren. Het is hoogwater en sommigen strekken de benen boven op het sluisplateau.

Dan gaan de deuren open zien we, maar helaas, niet verder dan 10 cm. Niks geen trossen los!

Blijft lastig plannen op het water

De sluiswachter meldt ons dat er een probleem is met de sluisdeuren en dat de monteur onderweg is. Hoelang gaat dit duren? We smeden plan B voor het geval plan A een te lange uitloop krijgt. We wachten nog even af. Gelukkig maar, uiteindelijk openen de sluisdeuren zich weer en kunnen we onze vaartocht richting Zierikzee vervolgen.

Helaas heeft dit wel wat extra tijd gekost, zodat we besluiten geen zeilen meer te hijsen. Zo zie je maar weer dat plannen op het water altijd een uitdaging blijft. Het voordeel in deze is dat we twee andere actieve VrouwAanBoordleden met haar boot konden begroeten. Zij maakten van ons schip een serie mooie foto’s. Ook het gloednieuwe zeilschip van SailForce, waar we over een paar weken het volgende zeilevent mee hebben, passeren we. En ook van Marco a/b van SailForce ontvangen we mooie foto’s.

Ondanks de wind en kou, het is best een gure dag vandaag, zitten de meesten boven aan dek. Het is prachtig op de Oosterschelde!

Bijzondere Zeelandbrug passage

We varen richting de Zeelandbrug, waar we onderdoor moeten.

Dan komt er weer een mooi VrouwAanBoord moment.

Deze brug wordt op afstand bediend vanuit het Maritiem Centrum in Vlissingen. Vandaag is er een afspraak met de brugwachter aldaar. Zij is namelijk een VrouwAanBoord en zal op het moment van doorvaart van de Nieuwe Maen foto’s nemen vanaf haar scherm.

Als de brug opengaat zijn we nog ver weg. De motor moet eraan geloven en gaat vol gas. Hij moet al zijn krachten tonen en gelukkig is de brugwachter ons goed gezind. Ze houdt de brug open, wij mogen er nog door. Gelukkig maar, anders moesten we een half uur langer voor de brug wachten.

Dan, alle hens aan dek en zwaaien!

Zeelandbrug VAB

Eens kijken welke resultaten er op de foto via het scherm zichtbaar zijn.

Het is fijn om in de luwte van het kanaal naar binnen te varen maar tevens betekent dit het einde van een zeer geslaagd VrouwAanBoord event.

Met de aankomstborrel beklinken we dit eindmoment.

We blijven kletsen, en het valt sommigen zwaar om afscheid te nemen.

Maar plicht roept en de meesten moeten nog ver rijden en reizen. Morgen weer aan het werk.

Het is het eind van een geweldig vrouwaanboord weekend.

Compilatie van het weekend:

Met dank aan de schipper van de Nieuwe Maen Gaby Koomen, haar maat Patricia en kok&zen Annemieke.


Er zijn bijzondere gesprekken geweest,

Nieuwe contacten gelegd en zelfs afspraken gemaakt.

Er is veel gelachen en genoten.

Fantastisch!

Dit is het doel van VrouwAanBoord!


Enkele leuke reacties op dit VAB event

Het hele weekend was “geweldig” georganiseerd. Zowel aan boord als de door Corrine geleide excursies en rondleiding in Yerseke. Zelfs toen het even fout dreigde te lopen in de defecte sluis regelde Corrine al vervoer voor het geval dat… Veel waardering voor Corrine op de eerste plaats. De schipper Gaby en haar maat Patricia niet te vergeten en als laatste, de deelnemende dames namen ook werkelijk deel. Ik heb lekker gegeten (en gedronken). Alles was in ruime mate aanwezig. Als het mogelijk was had ik het cijfer 11 ingevuld!  

Mary Dekker, Nieuwegein.

Het weekend bracht mij ontspanning, het delen van “levenservaringen” en de Oesterij vond ik erg leuk.

Lianne Meeuwse, Sas van Gent

Het was bovenverwachting…………..nog meer genoten dan vorig jaar. Rust in lijf en leden ———– en veel ontspanning. Voor degene die twijfelen: geweldig hoe je geaccepteerd wordt in wie je bent en wat een fantastische vrouwen er mee gaan. 

Ingrid Herreburg, Zaandijk

Ben geen mens voor groepen (dacht ik). Bleek tijdens deze reis niet…Van het begin tot het eind genoten. we hadden een prima kok en er waren steeds lekkere hapjes en drankjes die tussen de maaltijden door werden geserveerd. Alles met liefde en persoonlijke aandacht verzorgd!

Alles was even leuk en persoonlijk: de gesprekken, het prachtige Zeeland en de manier waarop Corinne ons met de geschiedenis en het water heeft laten kennismaken, de sfeer aan boord, de verzorging en de blijheid en zorgeloosheid van het zeilen en dobberen op zo’n mooi schip met die fantastische bemanning. Ik heb er energie van gekregen terwijl ik eerst dacht dat ik het moeilijk zou vinden… Prachtige manier om vrouwen op deze manier bij elkaar te brengen. Super dank!! 

Annelien Haitink, Amsterdam

Een weekend weg met VAB, dat moet je eens ervaren, dus schrijf je in en ga ook mee!

Veel vrouwen voor veel varen!

Wanda Peeters

 ♥

Na bijna 45 jaar weer op mijn eigen bekende wateren zeilen! Best wel spannend. Weliswaar met een veel degelijker boot dan vroeger met de Vaurien, maar toch…..Wat een heerlijke belevenis. Langs alle bekende plekjes van de Oosterschelde, Yerseke, het Goesche Sas, de bekende zwemdijkjes, het Veerse Meer, Wolphaartsdijk (mijn haven van toen), de Piet, de Haringvreter met de wilde paarden en dan ook nog het mooie Veere met dat kleine strandje waar je zo op kon varen in de haven. Wat heb ik genoten, ondanks de weemoed die het bij me opriep. Het zal wel met het ouder worden te maken hebben, maar zo’n weekend met veel lol, super catering en ook nog 2 eigen nichten neemt niemand me nog af. Dat ik ook nog zoveel kon leren van mijn eigen provincie door onze gids en nicht Corrine was een hele grote extra van dit bijzondere weekend. Heel veel dank aan dit geweldige team.

Marjan Schipper-Torbijn

 ♥

Leuk met een vriendin maar ook zeker leuk om alleen mee te gaan. Je hoeft niet eenzaam te zijn aan boord. Iedereen wordt in haar waarde gelaten. Liefde volle bemanning 😘

Geke Huizinga

 ♥

 Wil je dit ook een keer beleven?
reserveer je plekjevoor het volgende event op het IJsselmeer!

Reageer en deel

Delen met je vrienden is natuurlijk helemaal top! Wil je reageren op dit bericht? Doe dat dan in het berichtenvak hieronder! Was je erbij en mis je nog iets? Reageer dan zeker even!!

We vinden het leuk om te lezen wat je van dit artikel vind.

,