Met 2 klippers varen in Zeeland

Het weerbericht voor het VrouwAanBoord weekend ziet er goed uit. De voorspellingen voor de wind is niet top, zeg maar gewoon weinig wind, maar maar ach, dat kan altijd nog veranderen.

Aanmonsteren in Zierikzee

Vrijdag 13 april 2018

Aan het begin van de vrijdagmiddag druppelen de eerste deelneemsters Zierikzee binnen. Ze komen uit alle hoeken van Nederland, zelfs uit Duitsland, België en Frankrijk. Velen hebben een lange rit achter de rug en daarom eten we samen een hapje, in Café Restaurant de Biet. Dit is geen onderdeel van het officiële programma, maar wel het eerste moment van kennismaking. We schuiven met 21 personen aan tafel.

Om 19.00 u is bijna iedereen aan boord. De klippers liggen bij het Luitje, aan de Nieuwe Haven, in de prachtige stad Zierikzee. Een oude handelsstad aan de Oosterschelde.

Voor sommigen een hartelijk weerzien met deelneemsters van vorige VAB events. Omdat er ook weer nieuwe gezichten bij zijn doen we een voorstelrondje aan boord van de Kaat-Mossel.

5 jarig jubleum

We zijn nog niet eens gestart en de cadeaus vliegen al over en weer.

De samenwerking met de klippers en VAB is 5 jaar geleden begonnen. Een jubileum dus. Sjak en Gaby, de beide schippers, hebben dit perfect geheim weten te houden. Wat een verrassing!

Het is gezellig vol in de kajuit van de Kaat Mossel en iedereen krijgt de tijd iets over zichzelf te vertellen. Er wordt aandachtig geluisterd en ook al heerlijk gelachen. Dit moment is de basis voor de gesprekken die in het weekend volgen. Nadat iedereen aan beurt is geweest, zoeken de dames hun eigen schip op.

De kennismaking wordt voortgezet op het “eigen” schip en het wordt op beide klippers nog een heel gezellige avond.

⚓️

Trossen los en het water op!

Zaterdag 14 april 2018

Om 8 uur aan de ontbijttafel, dat is de planning. Langzaam vult de tafel zich met wakker en minder wakkere dames. Gezellig, zo samen ontbijten aan een goed gevulde tafel.

Voor vertrek wordt er nog een hele mand oesters gestoken. De heerlijke oesters van het vorige VAB event zit bij sommigen nog vers in het geheugen.

We moeten op tijd weg, de Zeelandbrug draait op vaste tijden en we willen die van half 10 niet missen. Voor de Nieuwe Maen geen probleem. De Kaat Mossel mist nog een paar winkelende deelneemsters, en neemt een brug van een half uur later.

Het is heiig en windstil. Niet echt de juiste wind voor een spannend zeiltochtje. Toch worden er zeilen gehesen. Ondanks het feit dat we tij mee hebben heeft het geen zin de motor uit te zetten. Dat is jammer, maar gelukkig werpt het niet zijn weerslag op de sfeer aan boord. Het heeft ook weer wel een voordeel, zal later blijken.

Bij de Nieuwe Maen is er nog wat tijd om langs de plaat te varen. De zeehondjes liggen er heerlijk uit te rusten. De zon krijgt steeds meer kracht en de dames zien het als uitnodiging om een paar laagjes uit te trekken en er heerlijk van te genieten. Het begint op sommige plekjes op de boot ook op zonnebaden te lijken. Dat kan nu naar hartelust, want zonder wind vragen de zeilen niet echt veel aandacht van de bemanning.

Om de Grevelingen op te varen moeten we door de sluis bij Bruinisse. Gelukkig hoeven we daar niet lang te wachten en samen met nog wat andere jachtjes worden we geschut.

Oeps, dat valt even tegen!

Een koude wind komt ons tegemoet als we de sluis uitvaren, het is hier een stuk onaangenamer en nog steeds te weinig wind om lekker te zeilen.

Op de Nieuwe Maen studeren ze ondertussen het VrouwAanBoord lied in. Er klinkt een gezellig muzikaal welkom voor de Kaat Mossel met haar bemanning als ze de Haven van Bommenede binnenvaren en afmeren. De sfeer zit er goed in!

 

Er klinkt een gezellig muzikaal welkom voor de Kaat Mossel met haar bemanning als ze de Haven van Bommenede binnenvaren en afmeren. De sfeer zit er goed in!

 

Bij de Haven van Bommenede staan 2 dames op ons te wachten. Zij zijn met de auto gekomen en gaan, voor wie dat leuk vind, een workshop aan boord verzorgen.

In de luwte van de dijken rondom het haventje is het toch weer bijna zomers warm. Een verademing, na een lange winter en een voorjaar wat maar niet wilde starten.

De zon blijkt een concurrent voor de workshops. Veel dames laven zich aan de heerlijk warme zonnestralen en sommigen duiken zelfs het koude water in! Het is nog niet warmer dan 10 ºC. Bij terugkomst staan, op het dek, uitnodigend heerlijke hapjes en drankjes die de koks Annemieke en Dido met liefde hebben verzorgd.

Als de workshops zijn afgerond en de werkstukken zijn bewonderd, wordt het nog heel gezellig aan boord. Sommigen strekken ook even de benen. Maar dan, nog voor het donker is, wordt het toch weer behoorlijk fris buiten en verdwijnen in een flits, de dames naar binnen, de meesten op hun eigen schip.

Na het diner zijn er mooie gesprekken, soms met een traan, er wordt gelachen en gezongen…Groepsmassages toegepast. Sommigen hebben in jaren niet meer zo de slappe lach gehad…. De tijd vliegt!

 

vab 2018 groepsmassage

Welkome groepsmassage na gedane arbeid!

⚓️

Zondag 15 april 2018

De ochtend begint weer vroeg. Om 8 uur verschijnt iedereen aan de gezellige en uitgebreide ontbijttafel.

Het lijkt of we elkaar al jaren kennen. De band is goed, de sfeer relaxt.

Zachtjes glijden de klippers de Haven van Bommenede uit. De Grevelingen weer op, richting de sluis bij Bruinisse. Het is nog opvallend stil op het water.

Ook deze laatste dag komt er niet veel van zeilen. De zeilen gaan wel naar boven maar met zo weinig wind en stroom tegen, gaan we achteruit ipv vooruit. Het is zo als het is en de natuur kan men niet dwingen. Dit is het leven van een watersporter. Waar de wind ons brengt…. en in dit geval zonder wind maar gelukkig hebben we een goede motor. We  glijden zachtjes door het water richting Zierikzee. Het heeft ook wel wat… Zo kalm en rustig. Iedereen heeft zijn plekje gevonden,  boven of onder dek..  vooral opvallend ontspannen. Zo heerlijk… relaxt.

Eenmaal terug in de haven proosten we voor de laatste keer met elkaar met een aankomst borrel en een hapje. We maken gelijk ook maar een serie foto’s van de hele groep. Wat een toeval. Een stel op een motor komt aangereden en maken voor ons verschillende foto’s. Laat zij nou ook een VAB zijn en bij een vorig event meegeweest!

Terug naar de hapjes en drankjes, maar er wordt ook afscheid genomen, degene die wil kan vertrekken. Sommigen hebben nog een hele rit voor de boeg.

Toch blijft het nog een poos gezellig aan boord. Afscheid nemen is altijd lastig, zeker wanneer de verbondenheid zo goed, veilig en vertrouwd voelt.

Natuurlijk blijven we met elkaar in contact!  Gelukkig is er de Facebook VrouwAanBoord groep en we hebben ook elkaars e-mailadres en alle foto’s die deze dagen zijn gemaakt.

 

Vrouwen op en rond het water met elkaar in contact brengen.

Nieuwe vriendschappen door VAB

Er zijn dit VAB weekend weer nieuwe vriendschappen ontstaan. En dat is waar VAB voor staat.

Vrouwen op en rond het water met elkaar in contact brengen.

En hoe kan dat nou nog beter dan een weekend met zoveel gelijkgestemde vrouwen, samen, aan boord van één van deze prachtige, drijvende, bejaarde dames!