Eerste dag VAB Zwerfweekend

Vrijdag 14 august 2015

Op het moment van aanmonsteren komt de regen met bakken uit de hemel. Koud is het gelukkig niet, het was een hele dag bloedheet en dus is dit een heerlijk verkoelend buitje. Kaat Mossel begint van al de nattigheid te glimmen. Zij heeft er duidelijk zin in!

De VrouwAanBoord dames hoor je niet klagen. In regenkleding gehuld, uit alle hoeken van Nederland en zelfs Belgie aangewaaid, laten zich er ook niet door ontmoedigen.

Eenmaal aan boord, worden ze gelijk gegrepen door het sfeervolle interieur, de hutten, hun kooi en natuurlijk…de andere dames….

Het VAB Zwerfweekend kan beginnen.

Hartelijk welkom op de Kaat Mossel

De welkoms-koffie en taart hebben gretig aftrek. De meesten hebben een lange rit achter de rug en reizen maakt hongerig.

Ondertussen verteld Sjak, de schipper en eigenaar van de Kaat Mossel over het schip. Wat we kunnen verwachten en wat er van de bemanning wordt verwacht. Na een voorstelrondje lijkt het of we elkaar al jaren kennen en er worden gesprekken in gang gezet.

De avond vliegt voorbij. Voordat de kooien worden opgezocht ontluiken er nieuwe vriendschappen, worden er netwerken uitgebreid, foto’s en teksten op Social Media gedeeld en de juiste sfeer neergezet!

Tweede dag VAB Zwerfweekend

Zaterdag 15 august 2105

Goedemorgen, een nieuwe dag is aangebroken.

Half 9 ontbijt. Maar al veel eerder vult de geur van de koffie de Kaat Mossel. Suus is al vroeg in de weer. Zij is dit weekend de kok en daarmee tevens de belangrijkste vrouw! Sinds mensenheugenis is de kok enorm belangrijk voor de motivatie aan boord. De dames schuiven aan voor een uitgebreid ontbijt.

vab-zwerfweekend-werk-en-rustVAB-ZWerfweekend-in-de-weer.

 

Na het ontbijt geeft Patricia, de maat van Sjak, uitleg over lijnen, zeilen en ander belangrijks aan dek. Voor sommigen gaat een nieuwe wereld open. Nog nooit een voet aan boord gezet en dan zoveel informatie… Maar gelukkig mag je het ook vergeten volgens de maat. Tegen de tijd dat het nodig is zal ze het nog wel een keer geduldig uitleggen. Patricia weet hoe ze met haar gasten moet omgaan.

De sfeer is relaxt. Geen gejakker, maar rust. We wachten nog op een late opstapper. Er komt nog een koffie en thee ronde voorbij. Dan is het tijd om te vertrekken en gaan de trossen los

Het grote schip glijdt langzaam door het water, de haven uit. Met respect ondergaat de bemanning van dit zwerfweekend deze manoeuvre en nu is er ook geen weg meer terug.

Vrouw Aan Boord Zwerfweekend Onderzeil

Gelukkig is er toch genoeg van Patricia haar uitleg blijven hangen. Onder begeleiding van maat Patricia en maat Maaike gaan de handen uit de mouwen.

VAB Zwerfweekend - aan de slagMet vereende krachten worden de zeilen gehesen, zwaarden gaan omlaag, motor uit en in no-time varen we op de wind over het Markermeer.

Het weer werkt mee. Niet te veel maar genoeg wind om comfortabel te zeilen en het is een korte-broeken-temperatuur.

Het zwerven en genieten is begonnen.

De wind door de haren. De serene rust. Schitterend uitzicht, Ruimte en last-but-not-least: Fijn gezelschap.

Ondertussen wordt door de schipper op het achterdek besloten dat de nacht in Enkhuizen zal worden doorgebracht.

VAB ZWerfweekend - in actieBestemming Enkhuizen

Een prachtig VOC stadje waar ook de Nieuwe Maen ligt van Schipper en eigenaar Gaby. De klipper, het andere schip dat bijgezet zou worden als er veel aanmeldingen zouden zijn. Gaby en haar maat varen mee op de Kaat Mossel.

Gedurende de dag komen hapjes en drankjes door vanuit de kombuis. Verhongeren zullen we niet. Kok Suus heeft het er druk mee en de vrouwen lijken verhongerd en laten zich alles goed smaken.

Alle hens aan dek!

We sturen af op de sluis die we doormoeten om naar binnen te varen in Enkhuizen aan de IJsselmeerkant. We gaan schutten en horen: “Alle hens aan dek!”. De dames bepalen zelf of ze de handen uit de mouwen willen steken of lekker gaan genieten van het passeren van de sluis. Het schutten in de sluis is voor velen een belevenis op zich. De sluis vult zich met allerlei vaartuigen en aangezien het verschil maar een aantal centimeters is openen de deuren zich al weer snel.

Eenmaal in de haven wordt door de bemanning met respect de aanleg manoeuvre gevolgd, waarin Sjak, relaxt en langzaam maar zeker haar schip afmeert tegen een ander schip van de Bruine Vloot. Dit heeft ze meer gedaan!

Het is tijd voor een oorlam, man en muis is aangekomen en daar moet op gedronken worden! We zetten het VrouwAanBoord lied in en proosten op de aankomst. Het is smeersel voor de teamgeest. En de hele haven weet dat we er zijn.

Passagieren aan wal

In een mum van tijd staan de dames aan wal en volgen Gaby voor een rondleiding op haar schip. De vrouwen zijn vol lof en kijken hun ogen uit. De meesten hebben geen idee hoe een schipper aan boord woont. Gaby toont gastvrij haar knusse woonplek aan boord.

Ondertussen wordt in de keuken hard gewerkt aan het diner en kunnen we snel aanschuiven voor een heerlijk nasimaaltijd met ijs toe. Het varen maakt hongerig en de inhoud van de pannen slinkt in rap tempo.

Een aantal dames besluit te passagieren en even de benen te strekken op de wal. Na een heerlijke wandeling belandden ze in een grote loods, ingericht voor de bemanning en deelnemers van de Flevorace, die ook dit weekend wordt gehouden. Er is swingende live music. De dames vinden de muziek ook errug gezellig 😉 en de avond vliegt voorbij.

Aan boord is het ook nog lang gezellig…

Derde dag VAB Zwerfweekend

Zondag 16 august 2105

De sfeer is gezet in de nacht.

De druppels tikten gezellig op de luiken. Deze dag hebben we er mee te dealen: de regen. De dames trekken hun regenkleding aan en er is geen negatief woord te horen. De samenwerking is top! Als volleerde zeilers worden de zeilen gehesen en Kaat Mossel glijdt tevreden door de golven.

DVAB zwerfweekend 14-16-8- 2015 om 07.09.34e wind is toegenomen en het schip rolt heen en weer. Sjak probeert haar te bedaren maar de natuur laat zich niet dwingen. Een eigenschap waar dit water bekend om staat. Door ondiepte ontstaan korte golfjes….sommige dames worden steeds stiller. Maar niemand geeft een krimp en desondanks blijft de sfeer er goed inzitten.

VAB ZWerfweekend - pauzerenOndertussen is Suus druk in de kombuis. De soep staat al een poosje te trekken en de schaal met broodjes wordt steeds groter. In korte broek, brrr, verschijnt ze, boven aan dek in de regen, met de soep. Als druipende katten vallen de hongerige dames aan en laten het zich goed smaken. De broodjes verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Een aantal dames vermaakt zich benedendeks waar banden worden verstevigd en het gezellig is. Iedereen doet waar hij op dat moment het meeste zin in heeft.

Het is zoals beloofd: Niets moet alles mag. En zo is het ook!

De band met het water verbroederd…nou ja, verzusterd… maar dat klinkt niet….

Rust en relaxte gastvrijheid

Zowel Sjak als Gaby zijn de rust zichzelve. Ze zijn erg gastvrij en kennen de kunst hun gasten vrijheid te laten ervaren tijdens hun verblijf aan boord. Regelmatig wordt dan ook het roer overgenomen en staat één van de dames aan het prachtige grote stuurwiel op het achterdek van dit monumentale schip.

Een bijzondere ervaring.

VAB zwerfweekend 14-16-8- 2015 om 07.06.31vab zwerfweekend - aan het roerPlotseling hebben ze zelf, letterlijk en figuurlijk, het roer in handen en volgt het schip hun kleine bewegingen aan het stuurwiel geluidloos door het water.

Een majestueus gevoel en een ervaring die enorme bewondering oproept voor de kundigheid en stuurmanskunst van de schipper.

 Schutten brengt alle hens aan dek.

Van het IJsselmeer moeten we terug via de sluis het Markenmeer op. Het schutten brengt weer iedereen aan dek. We zijn niet alleen in de sluis en het is altijd een leuk moment om te ervaren. Een grote boot wordt begeleidt door 2 sleepbootjes en samen vullen ze de sluis. Voor Kaat Mossel is niet veel ruimte meer en de wind werkt in deze ook niet mee maar zonder een spier te vertrekken geeft Sjak een dot gas en duwt ze haar schip precies daar waar nog genoeg ruimte is.

Geen geroep naar de maat, geen geschreeuw, gewoon die bak dat gat in en vast! Niet lullen maar doen! En dat doet ze!

VAB zwerfweekend Sjak 14-16-8- 2015 om 07.08.40Deze vrouw staat haar mannetje wel en samen met haar schip is ze als “twee handen op één buik”!

Via Batavia Outlet, waar we het prachtige VOC schip de Batavia passeren komen we weer aan in de Bataviahaven in Lelystad.

Voldaan, en met gepaste trots slaan we de welverdiende oorlam, inmiddels volleerd, achterover.

Proost!

Het VAB Zwerfweekend is weer voorbij

Helaas, het VAB weekend is weer voorbij.

Wat een sfeer, wat een energie.

Kennis maken met het zeilen en meer te weten te komen van alle lijntjes en zeilen. Wat een rust en wat heerlijk om eens een paar dagen alleen maar aan jezelf te denken en te doen waar je zin in hebt. Andere vrouwen te leren kennen, stuk voor stuk prachtige vrouwen, ieder met een eigen verhaal.

De wind in je haren…Het hoofd leeg gewaaid…

Eén voor één nemen ze afscheid en gaan ze van boord, een ervaring rijker. Het lijkt of we elkaar al jaren kennen. Er zijn nieuwe vriendschappen gesloten en netwerken uitgebreid. We houden zeker contact.

Lang leve Facebook!

Een woord van dank

VAB ZWerfweekend - teamIk voel me blij en tevreden. Mooi dat ik dit zwerfweekend samen met de schippers Sjak, Gaby en hun crew heb mogen bijdragen aan de zeilervaring van deze prachtige vrouwen.

Het is de combi Sjak, Gaby en VrouwAanBoord. Een gouden team en het smaakt naar meer…

Wat een prachtig weekend!

Met dank aan alle VAB deelneemsters, Sjak, Gaby, Suus, Patricia en Maaike. 👍🏼

Reactie van de opstappers

Dit is ff wat anders wakker worden.
De eerste nacht geslapen als een 🌹 op de Kaat Mossel
Marianne
Een weekend lang met onbekende vrouwen op een boot.
Allemaal met dezelfde gemeenschappelijke interesse: zeilen en water.
Al na een paar uur lijkt het of je de dames al tijden kent en ontstaan er prachtige gesprekken tussen het zeilen, de zon en de regenbuien door.

Ik heb enorm van het weekend genoten en wat mij betreft is dit weekend zeker voor herhaling vatbaar.

Eliëtte
Meevaren op de Kaat Mossel voelt als een warm bad. Eenmaal aan boord voel je je heel snel thuis. Ben je binnen no-time in gesprek met elkaar en lijkt het of je elkaar al jaren kent.
Het was een heerlijk relaxte weekend.
Corrine
Niet gehinderd door enige zeilervaring stapte ik aan boord
van de klipper Kaat Mossel.
Heb me het hele weekend verwonderd over de constructie van het ding,
van houtwerk tot touwen.
Zo super dat we het vernuft ervan zelf actief konden ervaren! Tijdens een overstag aan bakboord of aan stuurboord,
met het hijsen van de zeilen of het zwoegend met de lier ophalen van het zwaard.
Mijn Nederlands is erop vooruitgegaan.
Een kikker is dus ook een knoop en kloten,
tja, kom die zelf maar zien.

Net als die geweldige schipper Sjak en matroos Patricia.
De liefde voor hun werk en voor de bruine vloot spat zo ongeveer van het dek.
Een totaal andere wereld dus, daar tussen Lelystad en Enkhuizen, ideaal voor het losbreken uit de eigen routine.
Met een heel gevarieerd gezelschap van lieve en sterke dames was het ook nog eens supergezellig.
Eén waarschuwing: afvallen doe je niet tijdens dit Zwerfweekend. Daarvoor verwent kokkin Suzan je te veel.
De hele dag door!
Ik zeg: aanmonsteren!

Mariëtte van Beek, www.reisomtereizen.nl
The weekend on Kaat Mossel was fantastic.
I love sailships, and one of my favourite hobby is to watch them sail, admire them on drawings, paintings, pictures or movies. When I read about this VAB Zwerfweekend I thought here is THE opportunity to be in one of them.
And what an amazing weekend to be on this beautiful clipper, treated like a crew member, learning few tricks here and there, helping on deck and in the kitchen and sleeping in a lovely cabin with a view on the sky.
I loved the starting point at Batavia berth in Lelystad, the sailing route on Ijsselmeer, the changing weather, Enkhuizen, the late night party at a local yachtclub and above all just sitting and watching the sea, the sails and the wind playing with them.
I expected something like this when I signed up for the trip but what I didn’t expect was to meet you all lovely fellow women, sit together, talk, sing, laugh, share food for the body and soul.
A truly unique experience.
Chahida
Wat heb ik enorm genoten!
Van het kennismaken met al die bijzondere vrouwen, de inspirerende gesprekken, de humor en de ernst van het leven die we met elkaar deelden, het heerlijke eten, de saamhorigheid, het teamwerk, het zeilen, het onverwachte dansfestijn in Enkhuizen…., het zingen van het prachtige VAB lied.
Het is een weekend waarvan de herinneringen Voor Altijd Beklijven!!
Maaike

Laat een reactie achter!

Was je er bij of wil je reageren op dit bericht? Doe dat dan in het berichtenvak hieronder!
We vinden het leuk om te lezen wat je van dit artikel vind.