wonderpan - Vrouw aan boordLekker en Makkelijk.

Van één van de trouwe lezeressen van VrouwaanBoord een ingestuurd bericht over haar bijzondere manier van brood bakken aan boord. Ze was op zoek naar een pan waar je brood in bakken kan.

Om verzekerd te zijn van vers brood tijdens de zeiltochten die we willen gaan ondernemen had ik mijn toevlucht genomen tot het ondervragen van collega zeilers die vaker brood aan boord bakten.

De mooiste en snelste oplossing zou de broederpan bieden, niet diegene die je overal kunt kopen, die met de vorm van een tulband, nee, een platte.

Via het internet heb ik vele adressen opgezocht en talloze winkels gebeld. ‘Nee mevrouw die ken ik niet’, was bijna een standaard antwoord. Tot ik contact had met een winkelier in Amsterdam. Helaas kon zijn leverancier deze pan niet meer leveren.

Op zoek naar de wonderpan

Plan B treedt in werking: op zoek naar de wonderpan of, z’n nieuwe naam, de Omnia, een ronde bakvorm met een gat in het midden en een deksel erop.

Om deze pan nog voor onze vakantie te bemachtigen kost enige moeite, maar de watersportzaak bij de haven bestelt enthousiast de pan en voor ons vertrek kan ik hem ophalen.

Zwarte croissants

broeder broodEerst maar eens voorgebakken brood proberen, croissants moet niet zo moeilijk zijn. Het afstellen van de juiste warmte verloopt niet zo goed en de croissants komen zwart onder de deksel vandaan!

 

Heerlijke pistoletjes

broeder broodDan maar eens voorgebakken pistoletjes op een laag vuurtje, zowaar, een heerlijke bakgeur vult de kajuit en knapperig verse broodjes zijn het resultaat.

Brood bakken

Kneden en rijzen

Nu zijn we toe aan het ‘echte’ werk: Brood bakken.

broeder broodToch eerst maar kant-en-klaar bakmeel van AH, water erbij, kneden, 30 minuten rijzen, daarna uitrollen in de pan, de Omnia, nu 90 minuten rijzen, daarna de pan op het gas met de stand op laag.

Op de verpakking staat een half uur op 220 gr. Welnu 45 minuten later blijkt bij test dat de korst hard genoeg is en gaan we er vanuit dat het brood goed is.

broeder broodGespannen snijden we het brood door en proeven een stukje. Heerlijk, helemaal goed.

We gaan op zoek naar meel, want dit smaakt naar meer….

 

Met dank aan Ankie en een behouden vaart!

Lees meer over de reis en avonturen van Ankie.