Bruinvissen spotten

Deze middag gingen de wandelschoenen aan. Onderlangs de dijk is één van de favoriete wandelrondjes.

De natuur was bijzonder. Het water en de lucht in elkaar overgaand in één vloeiende grijze-blauw beweging naar boven. Er hing een soort mist. De horizon onzichtbaar. Het water zo strak als een spiegel. Geen wind.

Bruinvissen

Bruinvissen

Nog geen 100 meter uit de kant spelen 2 bruinvissen met elkaar. 50 meter verder vertonen 3 bruinvissen hun buitelingen. Heel kort maar komt de rug met een vin boven water als een hoepel zo rond.

“Wat is nou zo mystiek aan deze dieren”, mijmer ik in mezelf. Waarschijnlijk de vluchtigheid waarmee ze zichzelf laten zien. Als je denk dat je ze ziet….zijn ze weer weg. Een foto maken is bijna onmogelijk.

Wat is een bruinvis?

De bruinvis (Phocoena phocoena) is een walvis- of dolfijnachtige (een in zee levend zoogdier), met een lengte van maximaal 1,80 meter en een gewicht van 60 kilogram.

Bruinvissen hebben een stompe snuit, een lage, driehoekige rugvin en (zoals alle walvisachtigen) een platte staartvin. De rug is donkergrijs, de buik helderwit. Ze leven alleen of in kleine groepen van 2 à 10 dieren en incidenteel in grotere

er lijken verschillende populaties te bestaan die elk eigen zomer- en winterverblijven bezoeken.

De naam bruinvis is op het eerste gezicht vreemd, omdat deze dieren geen vissen zijn en ook geen bruine kleur hebben. De verklaring hiervoor is dat vroeger, toen de mensen nog niet zo veel van dieren wisten, alles wat in de zee leefde vissen noemde, en grauwe kleuren, zoals bruin, grijs en zwart, werden allemaal bruin genoemd.

Voedsel

Bruinvissen eten kleine levende dieren zoals vissen, garnalen, enz. Deze vinden ze met behulp van echolocatie. Ze zwemmen voornamelijk vlak onder het zeeoppervlak. Ze kunnen net als een dolfijn uit het water springen, maar doen dit vrijwel nooit.

Kijk en zo komt het toch weer goed. Gisteren wilde ik een informatief stukje schrijven en is met niet gelukt. Vandaag diende het onderwerp zichzelf aan. Met dank aan Wikipedia.