Bruinvissen spotten
Deze middag gingen de wandelschoenen aan. Onderlangs de dijk is één van de favoriete wandelrondjes.
De natuur was bijzonder. Het water en de lucht in elkaar overgaand in één vloeiende grijze-blauw beweging naar boven. Er hing een soort mist. De horizon onzichtbaar. Het water zo strak als een spiegel. Geen wind.
Nog geen 100 meter uit de kant spelen 2 bruinvissen met elkaar. 50 meter verder vertonen 3 bruinvissen hun buitelingen. Heel kort maar komt de rug met een vin boven water als een hoepel zo rond.
“Wat is nou zo mystiek aan deze dieren”, mijmer ik in mezelf. Waarschijnlijk de vluchtigheid waarmee ze zichzelf laten zien. Als je denk dat je ze ziet….zijn ze weer weg. Een foto maken is bijna onmogelijk.
Wat is een bruinvis?
De bruinvis (Phocoena phocoena) is een walvis- of dolfijnachtige (een in zee levend zoogdier), met een lengte van maximaal 1,80 meter en een gewicht van 60 kilogram.
Bruinvissen hebben een stompe snuit, een lage, driehoekige rugvin en (zoals alle walvisachtigen) een platte staartvin. De rug is donkergrijs, de buik helderwit. Ze leven alleen of in kleine groepen van 2 à 10 dieren en incidenteel in grotere
er lijken verschillende populaties te bestaan die elk eigen zomer- en winterverblijven bezoeken.
De naam bruinvis is op het eerste gezicht vreemd, omdat deze dieren geen vissen zijn en ook geen bruine kleur hebben. De verklaring hiervoor is dat vroeger, toen de mensen nog niet zo veel van dieren wisten, alles wat in de zee leefde vissen noemde, en grauwe kleuren, zoals bruin, grijs en zwart, werden allemaal bruin genoemd.
Voedsel
Bruinvissen eten kleine levende dieren zoals vissen, garnalen, enz. Deze vinden ze met behulp van echolocatie. Ze zwemmen voornamelijk vlak onder het zeeoppervlak. Ze kunnen net als een dolfijn uit het water springen, maar doen dit vrijwel nooit.
Kijk en zo komt het toch weer goed. Gisteren wilde ik een informatief stukje schrijven en is met niet gelukt. Vandaag diende het onderwerp zichzelf aan. Met dank aan Wikipedia.
Leuk stuk om te lezen. Er is zoveel prachtigs te vinden op de Nederlandse wateren!
Hallo Veilig Varen,
Leuk dat je een reactie op m’n berichtje hebt gegeven.
Ik realiseer me dat het misschien leuk is voor de lezers om te weten waar je deze prachtige dieren tijdens het varen kunt tegenkomen. In Het Nationaal Park de Oosterschelde tref je de laatste jaren steeds meer zeehondjes en bruinvissen. Ze zwemmen soms stukjes met je mee. Het lijkt me zo leuk om te horen welke geheimen onze Nederlandse wateren nog meer verborgen houden voor ons. Wie weet worden er op deze site nog meer onthullingen gedaan. Spannend.
Groetjes,
Coenie
Tijdens onze tocht enkele jaren geleden van Nederland naar Portugal kwamen we regelmatig dolfijnen tegen. Na een ongelukkige gijp waarbij ik mijn hand verbrandde aan een lijn, die ik dacht tegen te houden, kwamen de dolfijnen ons opzoeken. Echt een opsteker. Andere keren wanneer we weer bezoek hadden gehad, bleek dat de wind bij de desbetreffende Kaap aardig was toegenomen. Zo ook de tocht bij het ronden van Cabo Sao Vincente, zuidwest, Portugal. Een uur lang hadden ze ons vermaakt met diverse shows. Bij het naderen van de Kaap nam de wind stevig toe en was het laatste stuk dat we moesten varen nog behoorlijk pittig. Na deze ervaringen hebben wij toch vaak het gevoel dat deze prachtige dieren ons een hart onder de riem willen steken met hun kunsten of ons willen waarschuwen voor de naderende veranderingen.
Hoi Ankie,
Leuk dat je deze bijzondere ervaring met ons wilt delen.
Ik kan me goed voorstellen dat je op zo een lange vaartocht blij bent met een aantal van dit soort vertederende gratis entertainers. Daarnaast ook een welkome afleiding bij pijn. Deze dieren staan inmiddels wel bekend als beste medicijn.
Groetjes,
Coenie