Scheepsnaam

What’s in a name?

En het mysterie achter een scheepsnaam?

Heb je wel eens over een steiger gelopen en je afgevraagd waar de naam van het schip vandaan komt?

Vraag eens om een stoel bij de havenmeester op het kantoor en leg je oor ten luister. Naast de naam van de eigenaar, de lengte en breedte wordt natuurlijk ook de scheepsnaam gevraagd. Ik weet zeker dat je na een poosje verbaasd zal zijn van de grote diversiteit aan namen. Dat trouwens niet alleen, het gaat je intrigeren. Waar komen die namen vandaan?

Ok, de “Uitvlucht” of “Het Ruime Sop“, dat is niet zo moeilijk en namen uit de Griekse mythologie liggen soms ook voor de hand. Zoals “Nehalennia” = Keltish-Germaanse beschermgodin van vissers en zeelui en 2e en 3e eeuw na Christus godin van de vruchtbaarheid. (Bron: Wikipedia)

In vroeger tijden werden beroepsschepen ook vaak voorzien van namen van Latijnse afkomst waarin een betekenis schuilging zoals bijvoorbeeld : “Quo Vadis” = Waarheen gaat gij? “Carpe Diem” = Pluk de dag, of Seolto = Strijden En Ondernemen Leiden Tot Overwinning. Ook namen van schelpen werden gebruikt als scheepsnaam. Verder zijn er heel veel namen die verwijzen naar een vrouw, soms de geliefde van de schipper. “Neeltje Catharina“, “Vrouwe Jacoba” of “Betje“. Varen is een beleving, een emotie. Vaak zie je die emotie weer terug in de naam.

Is het schip vrouwelijk?

Waarom?

Daar zijn de meningen over verdeeld. Taalkundig is het schip onzijdig. Maar op één of andere manier hebben we het toch altijd over “ze”. Komt dat omdat de bemanning op de vroegere scheepvaart het hoofd vol had van vrouwelijk schoon? Refereren de mooie rondingen van het schip naar de vrouwelijke rondingen?

Hoe heet jouw schip?

en waar komt dat vandaan?

crijntje crente op vrouwaanboord.nl

Ons mooie Van der Meer vletje heet “Crijntje Crente” in sierlijke letters op de mooie halfronde spiegel geschreven. Dat hoort immers bij een houten, met koper geklonken scheepje. Heel vroeger, in de tijd dat ik nog op m’n fietsje naar school ging, gaf men mij al het koosnaampje “Crijntje Crente”. De keuze bij de naamstelling van het scheepje is een referentie naar vervlogen tijden, iets wat het bootje ook uitstraalt. Daarnaast dus toch ook weer een vrouwelijke naam. Zo simpel kan het dus gewoon zijn

Ik ben reuze benieuwd naar het mysterie van de naam waar de schepen mee rond varen.

Hoe heet jouw boot en waar komt de naam vandaan? Wil je het delen schrijf dan een berichtje hieronder.