Scheepsnaam
What’s in a name?
En het mysterie achter een scheepsnaam?
Heb je wel eens over een steiger gelopen en je afgevraagd waar de naam van het schip vandaan komt?
Vraag eens om een stoel bij de havenmeester op het kantoor en leg je oor ten luister. Naast de naam van de eigenaar, de lengte en breedte wordt natuurlijk ook de scheepsnaam gevraagd. Ik weet zeker dat je na een poosje verbaasd zal zijn van de grote diversiteit aan namen. Dat trouwens niet alleen, het gaat je intrigeren. Waar komen die namen vandaan?
Ok, de “Uitvlucht” of “Het Ruime Sop“, dat is niet zo moeilijk en namen uit de Griekse mythologie liggen soms ook voor de hand. Zoals “Nehalennia” = Keltish-Germaanse beschermgodin van vissers en zeelui en 2e en 3e eeuw na Christus godin van de vruchtbaarheid. (Bron: Wikipedia)
In vroeger tijden werden beroepsschepen ook vaak voorzien van namen van Latijnse afkomst waarin een betekenis schuilging zoals bijvoorbeeld : “Quo Vadis” = Waarheen gaat gij? “Carpe Diem” = Pluk de dag, of Seolto = Strijden En Ondernemen Leiden Tot Overwinning. Ook namen van schelpen werden gebruikt als scheepsnaam. Verder zijn er heel veel namen die verwijzen naar een vrouw, soms de geliefde van de schipper. “Neeltje Catharina“, “Vrouwe Jacoba” of “Betje“. Varen is een beleving, een emotie. Vaak zie je die emotie weer terug in de naam.
Is het schip vrouwelijk?
Waarom?
Daar zijn de meningen over verdeeld. Taalkundig is het schip onzijdig. Maar op één of andere manier hebben we het toch altijd over “ze”. Komt dat omdat de bemanning op de vroegere scheepvaart het hoofd vol had van vrouwelijk schoon? Refereren de mooie rondingen van het schip naar de vrouwelijke rondingen?
Hoe heet jouw schip?
en waar komt dat vandaan?
Ons mooie Van der Meer vletje heet “Crijntje Crente” in sierlijke letters op de mooie halfronde spiegel geschreven. Dat hoort immers bij een houten, met koper geklonken scheepje. Heel vroeger, in de tijd dat ik nog op m’n fietsje naar school ging, gaf men mij al het koosnaampje “Crijntje Crente”. De keuze bij de naamstelling van het scheepje is een referentie naar vervlogen tijden, iets wat het bootje ook uitstraalt. Daarnaast dus toch ook weer een vrouwelijke naam. Zo simpel kan het dus gewoon zijn
Ik ben reuze benieuwd naar het mysterie van de naam waar de schepen mee rond varen.
Hoe heet jouw boot en waar komt de naam vandaan? Wil je het delen schrijf dan een berichtje hieronder.
Toen wij in 2008 onze kievit820 kochten heette ze BramB naar een van de vorige eigenaren die haar heel lang heeft gehad. Wij vonden dat geen naam om mee rond te varen. Dus op zoek naar een nieuwe naam, liefst in de Spaanse taal, geen schaamrood op je kaken als je bootnaam in de sluis wordt omgeroepen, makkelijk te spellen in geval van nood…. Kortom we hadden nogal wat randvoorwaarden. Het werd SOMOS.
Dit is Spaans voor ‘wij zijn’. Een tegenhanger van ‘koop een boot en werk je dood’ en precies dat wat wij onszelf ook aan boord toewensen.
Inmiddels 2016, zijn we deze naam nog nooit tegengekomen, ‘zijn’ we steeds meer aan boord en blijven we blij met deze naam.
Groetjes
Silvia & Suzan
Hoi Sil en Suus,
BramB, ja, begrijpelijk klaar voor een aanpassing….
Wat leuk dat jullie het zo goed hebben overwogen aan welke criteria een naam moet voldoen.
SOMOS vraagt om uitleg en is inderdaad niet vanzelfsprekend.
Dat maak het ook weer leuk. Geen alledaagse naam.
Lekker houden zo!
Groetjes,
Coen
Ik verwijs even naar ‘Er was eens…’ op onze bootwebsite: https://www.markiezin.nl/de-markiezin De achtergrond van onze bootnaam.
Hoi Ger,
Wat een leuk verhaal.
Voelt als een opfrisser…en tijd om de klassiekers nog eens door te nemen.
Ondertussen is het nog steeds jullie “verplaatsbare huis”.
Wel even laten weten als je naar het zuiden afzakt.
Groetjes
Coen
Ik heb mijn boot wel een manlijke naam gegeven en wel Storebror ( uitspraak is stoere broer) dit is Noors/Zweeds voor grote broer, ik heb jaren in een Kolibri 560 gezeild en wilde heel graag zijn grote broer ooit hebben een Kolibri 660 een kleine 2 jaar geleden kwam deze op mijn pad gelukkig nog zonder naam dus een stoere naam voor een stoere boot was snel gevonden
Hoi Anita,
Prachtig gevonden!
Lijkt me een mooi verhaal om een uitzondering te maken voor een vrouwelijke naam.
Vraag me meteen af welke naam het gaat worden bij nog een stapje groter….stoerdere broer maar dan op z’n Noors/Zweeds?
Groetjes,
Coen
Het blijft hierbij voor de komende tig jaren dit is leuk en goed solo te zeilen en groter wordt dan een uitdaging
Prima! As long as you are happy! Lekker blijven genieten!
Geboren op het schip Linquenda. Wat zo veel betekent als: eens moet ik het verlaten. “Linquenda tellus, et domus, et placens uxor”. “Eens moeten wij deze grond, dit huis en dierbare echtgenote verlaten” Romeinse dichter Horatius.
Hoi Nathalie,
Wat een prachtige naam, ik heb hem wel eens meer voorbij zien komen maar nooit geweten dat het deze betekenis had.
Gelijkertijd voelt het ook een beetje weemoedig!
Heb je het schip inmiddels verlaten?
Zonnige groeten,
Coen
Je zult maar een zeilboot als Sinterklaas cadeau voor jezelf kopen en de dagen er na alleen maar lopen te giechelen … Onuitspreekbaar in het buitenland natuurlijk, maar Giggles is goed uit te spreken en werkt overal op ieders lachspieren, een vette glimlach op z’n minst …
Hoi Anya,
Is dat echt de oorsprong van de naam? Heb het me altijd al afgevraagd.
Leek me meer een naam van één of andere detective..;)
Maar nu is het mysterie opgelost.
Humor is ook een goede binnenkomer. Misschien een goede tip voor mensen die nog op een originele naam zitten te broeden.
Zonnige groet,
Coen
Oke, ik lees hier veel reacties van zeilboot vaarders, maar ik wil toch ook de naam van onze sleepboot verklappen. De naam is REBOCADOR12 regelmatig krijgen we te horen of dat afkortingen zijn van namen van onze kinderen. Maar nee het is niet zo spannend, REBOCADOR betekent in het Portugees, sleepboot en 12 erachter is een geintje van mijn man omdat zoals hij zegt, men dan denkt dat wij er nog 11 hebben.
Hoi Anneke,
Deze naam brengt best wat spanning.
Het zet in ieder geval veel mensen aan het denken want zoveel kennis van de Portugese taal hebben wij als Nederlanders niet.
En de reden om er 12 achter te zetten, is geweldig, brengt mij in ieder geval een brede glimlach….
Humor is een goede communicator!
Een leuk verhaal dus…. dank je dat je dit wilde delen…
Groetjes,
Coen
Toen ik 21 jaar geleden mijn man leerde kennen heette zijn boot Nomade. Een Jaguar 27.
De eerste boot die wij samen kochten noemden wij Waterzooi. Een Wibo 930. Met drie kleine kinderen aan boord was het regelmatig een soepzooitje.
Onze derde boot (een Feeling 346di) hebben wij vernoemd naar mijn lieve schoonmoeder: Marie.
Met Marie gaan wij ons derde vaarseizoen in. En net als mijn schoonmoeder is ze geweldig.
Hallo José.
Wat een leuk en vooral ook een lief berichtje.
Dat is nog eens wat anders dan alle negatieve berichten die de ronde doen over schoonmoeders.
Ben benieuwd welke vaarwateren Marie dit seizoen gaat ontdekken….
’n Fijn vaar seizoen.
Groetjes,
Coenie
Bij ons zijn de rollen omgedraaid want Ton, mijn man, is geen zeiler. Volgens vrienden ben ik een “fundamentalistische zeiler”, daarom heb ik ons schip (First 325) “Rolling Stone” genoemd omdat Ton een groot fan is van de Rolling Stones én omdat het gezegde luidt: “A rolling stone gathers no moss” :-)!
Super Miloe!,
Bedankt voor je reactie.
Wat een geluk dat je toch lekker kunt blijven zeilen ondanks dat het Ton zijn ding niet zo is.
Misschien is de naamskeuze juist wel heel goed. Op deze manier voelt hij zich vast wat meer betrokken omdat de “Rolling Stone” bij hem al een positief gevoel oproept.
Vaart hij helemaal niet of juist wel mee en varen jullie bv tijdens een vakantie?
Ik vraag me af wat zijn rol dan is aan boord….
Groetjes,
Coenie
Wij hebben net de naam en thuishaven van onze boot op de spiegel gezet. Windrose Lemmer.
Toen wij 5 jaar geleden onze plannen begonnen te ontvouwen (voor onbepaalde tijd vertrekken met een zeilschip) hadden wij al deze naam voor onze boot in gedachten. Een windrose geeft alle windrichtingen aan, en dat zijn precies de richtingen die wij allemaal willen bezeilen.
In de zoektocht naar het meest geschikte schip dat in ons budget moest passen hebben wij zoveel schepen met bijzondere namen langs zien komen Metal voor een stalen schip vonden wij wel leuk) Maar geen schip voldeed aan onze wensen.
Totdat we via een youtube filmpje bij een schip terecht kwamen in lage Zwaluwe, onder Rotterdam. Die bleek te koop te staan, maar er stond geen naam op.
Toen wij in augustus 2011 met de vorige eigenaar in onderhandeling gingen wisten wij niet dat zij al als Windrose geregistreerd stond. Wat een ‘verrassing’ was het voor ons dat zij al de naam droeg die wij wensten…
Hopelijk zal onze Wndrose ons over een aantal jaren naar alle windrichtingen brengen….
Groetjes petra Roosendahl van de Windrose Lemmer.
Hoi Petra,
Wat een geweldig verhaal!
Dit schip lag gewoon op jullie te wachten.
Inderdaad een mooie naam voor mensen die hun droom willen waarmaken en zich door de wind in alle richtingen van het kompas mee willen laten voeren.
Een boot die voldoet aan jullie eisen en met een naam die symbool staat voor je avontuurierlijke plannen daar moet het gewoon allemaal goed mee komen.
Het lijkt me een enorme voorbereiding en ik ben best heel erg benieuwd waar jullie beginnen en welke stappen je daarbij zetten. Over het plezier maar ook welke obstakels je tegenkomt.
Hou je ons op de hoogte? We volgen je graag en wie weet hoeveel vrouwen hiermee ook nog eens hun voordeel kunnen doen.
Succes met jullie voorbereiding,
Groetjes,
Coenie.
Ik vaar op een Beneteau First 30.5 die Lady’s First heet. De eigenaar delft als man thuis het onderspit, tegen zijn vrouw en twee dochters. De wedstrijdploeg bestaat uit 4 mannen en mijzelf. Ja, vrouwen aan boord van de Lady’s First hebben wat te vertellen en de heren der schepping zijn daar helemaal aan gewend.
Hahaha,
Dit is ook een prachtige uitleg en fijn dat de dames serieus genomen worden op de Lady’s First ook al sta jij er wel je mannetje :). Heb je ooit bedacht hoe je zelf je eigen boot zou noemen?
Groetjes,
Coenie.
Nog nooit over nagedacht eerlijk gezegd. Ken nog wel een leuk verhaal over de naamgeving van een zeilboot. 2 studenten kochten samen een zeilboot. Voor de naam gingen ze bij het telefoonboek te rade. De achternaam die in Nederland het meeste voorkomt gaf de doorslag en zo kwam de ‘mevrouw de Vries’ aan haar naam.
Hahaha, Prachtig!
Zo kan het dus ook!
Geen diepgaand en symbolisch nadenken voor het bedenken van een naam.
Gewoon eentje waar misschien zelfs veel dames zich door aangesproken voelen.
Dit is toch ook iets wat meer bij deze tijd hoort?
Vroeger waren er bij naamgeving de tradities. Kijk maar bij de geboorte waar mensen, vaak grootouders, werden vernoemd. Voor scheepsnamen was dat hetzelfde.
Tegenwoordig is dat gewoon lekker vrij en kan de creatieve geest aan de bak, zo blijkt het met “Mevrouw de Vries” maar weer.
Leuk om te lezen, zouden er nog meer van dit soort verrassende naamsgevingen zijn?
Groetjes,
Coenie.
Onze “Nomas” is vernoemd naar het Grieks voor zwervend. We zochten een korte naam, die ook nog toepasselijk was, met maar twee lettergrepen. Enig nadeel is dat de naam in Spaans sprekende landen verward wordt met No mas, nooit meer, en dat is nou juist niet het geval, zwerven zullen we blijven doen.
Hoi Ank,
Leuk dat je zo snel een reactie schrijft.
Bij het opstellen van dit bericht dacht ik aan jullie botennaam “Nomas ” en vroeg me af wat de afkomst was. Nu weet ik het dus en klopt dus m’n verhaal over de invloed van de Grieken en het Latijnse. Laat die Spanjaarden in deze maar even buiten beschouwing. Volgens mij hebben jullie nog heel wat plannen met jullie “Nomas”. Hebben jullie die naam trouwens zelf verzonnen of de vorige eigenaar van de boot?
Groetjes,
Coenie