Warm aan boord? Hou het koel!
Voor Nederlandse zomers zijn de temperaturen van de afgelopen weken hoog te noemen. De stranden liggen vol en het is nu echt een feest om booteigenaar te zijn en met dit weer te kunnen genieten op het water. Door de hoge temperatuur is het wel verstandig aan boord de nodige maatregelen treffen. Hoe hou je alles koel en onder controle?
Waar kun je op letten?
Er zijn een aantal factoren waar je rekening mee kunt houden:
Eten
Heb je een koelkast? Pas dan op dat die niet te vol wordt gestopt met warme net gekochte voedingswaren. Vaak zijn de koelkastjes op de boot klein en is het voor deze koelers een harde dobber om de boel op een lage temperatuur te houden.
Laat ook de deur of het deksel niet te lang open. De kou ontsnapt erg snel bij grote hitte in de kajuit.
Niet genoeg plaats in de koelkast? Voor flessen en blikjes is er vaak nog wel ruimte onder de vloer, banken of bakskist waar het wat koeler blijft dan in de kajuit.
Heb je geen koelkast dan is een net achter de boot een uitkomst voor frisdranken, water en biertjes. Natuurlijk is het water in een klein meertje warmer dan op een grote plas. Hou er rekening mee dat het tijdens varen werkt als een rem waardoor je je er minder snel door vooruit komt. Het is een kwestie van prioriteiten stellen.
Bikini of Bimini?
What’s in a name? Uiteindelijk lijken niet alleen de woorden erg op elkaar maar je gebruikt ze ook nog eens op hetzelfde moment. De bimini is een klein zeil wat je als zonnescherm over de kuip spant. Op deze manier geniet je wel in de kuip van het aangename weer maar zit je niet in de volle zon. De sprayhood heeft een dergelijke funktie maar is natuurlijk te klein om het hele gebied over de kuip te beschermen. Hou het zonnetje zoveel mogelijk buiten door de gordijnen te sluiten. Zet ondertussen binnen alles lekker tegen elkaar open. Let er wel op dat je bij het uitvaren niet vergeet alles weer te sluiten.
Kinderen en huisdieren
Voor zowel kinderen als huisdieren is een verkoelende plons in het water heerlijk en brengt daarnaast vaak ook veel fun. Voor jezelf geldt dit natuurlijk ook dus met zijn allen even regelmatig een zwem moment brengt voldoende verkoeling en plezier.
Als zwemmen even geen optie is kan de buiten douche een uitkomst bieden. Heb je die niet dan brengt de aloude puts het zelfde resultaat. Een klein badje of de puts in de kuip gevuld met water is voor de allerkleinsten en de dieren een welkome activiteit. Doe er wat plastic bekertjes bij en niemand heeft nog last van de warmte. Vergeet ook zelf niet je voeten er in te zetten en geniet van dit verfrissende voetbad. Hou je hoofd koel met een natte doek over hoofd of
schouders.
Over zonnebrand en UV
Op het water verbrand je een stuk sneller dan aan wal. Door de verkoelende wind heb je vaak niet in de gaten hoe warm het zonnetje is. Hou hier altijd rekening mee als je met je blote huid in het zonnetje wilt zitten. Smeer goed. Vooral in het begin.
Smeer kinderen in met een hoge factor en in ieder geval met een crème die ze tegen UV-A als UV-B stralen beschermd. Hun huid is nog zo teer. Gebruik daarom ook een zonnebrandcreme waar geen chemische stoffen in zitten. Een creme op basis van ‘zink oxide’ en / of ‘titanium dioxide’ noemt men een minerale crème. Bij deze crème worden UV-stralen gereflecteerd
en verspreid en behoud zijn werking. Daarnaast werkt deze direct na het opbrengen. Kies voor een waterbestendige crème voor waterratten.
Dit in tegenstelling tot synthetische zonnebrandbescherming die pas werkt na ongeveer 30 minuten. Deze crème absorbeert en versnippert de UV-stralen. Doordat deze creme een andere werking heeft, wanneer de moleculen van de zonnebrandcrème “verzadigd” zijn, vallen ze uiteen, moet deze crème met regelmatig opnieuw worden opgebracht.
Let erop dat baby’s nooit in de zon zitten en bescherm ze met een parasol en loszittende kleding. Een baby maakt tot 6 maanden geen melanine aan en is daarom extra gevoelig voor de zon. Melanine fungeert als bescherming voor het DNA tegen UV-straling.
Ook voor volwassen geldt dat smeren belangrijk is. Iedere huid reageert anders op de zon. Verbrand je snel smeer dan met een hoge factor. Weet je niet wat het beste voor jouw huid is laat je dan een keer goed adviseren. Bedenk dat gebruik van medicijnen de reactie van je huid kan veranderen.
Zwemmen in zout water brengt een zout laagje op de huid waardoor je nog sneller verbrand. Spoel je daarom na het zwemmen af met zoet water of droog je goed af en blijf smeren!
UV Kleding
Overigens is het niet aan te bevelen kinderen onbeschermd in het volle zonnetje te laten lopen. Tegenwoordig zijn er UV beschermende shirts en pakjes waarmee ze goed beschermd tegen de zon lekker buiten kunnen spelen.
Ook voor volwassen is er speciale uv beschermende kleding op de markt. Kijk eens in een goed gespecialiseerde outdoor zaak. Daar verkopen ze blouses en shirts die je tegen hoge UV straling beschermen. Ze hebben meestal ook de petjes met een lange flap aan de achterkant die op zonnige dagen voor velen aan boord echt nodig is om de nek te beschermen!
Eten.
Eet overdag niet te zwaar en niet te veel. Daardoor krijg je het vaak warmer en je zit vol. Lichter voedsel maakt dat je warmte beter kunt verdragen. Eet desnoods wat vaker. Het is niet voor niets dat in de warme landen veel salades en vruchten wordt gegeten. Neem tussen door dus lekker een meloen of ander fruit. Koude pasta of koude drinksoep met een beetje meer aan zout dan normaal smaken op warme dagen ook bijzonder goed.
Haven of ankerplek?
Een haven die omringt is door huizen of bomen is meestal een stuk warmer dan een haven met een open karakter. Op warme dagen kan de keuze voor overnachting een groot verschil maken wat comfort betreft. Ankeren of aan een eilandje overnachten geeft de meeste kans op een koel windje en dus een koele overnachting.
En last but not least: Drink voldoende water!
Voldoende drinken en met regelmaat geldt voor iedereen dus voor jezelf en ook voor kinderen en eventuele dieren. Wat je het beste kunt drinken op warme dagen is gewoon plat water, zoals onze zuiderburen dat noemen. Drink geen ijskoud water, omdat dit je maag en darmen extra belast, beter is het water op lichaamstemperatuur te drinken.
Drink niet te veel koffie, thee, cafeïnerijke frisdranken en alcohol. Deze dranken zetten de nieren aan tot een grotere urineproductie en leiden zo tot vochtverlies. Drink bij warm weer de hele dag kleine hoeveelheden i.p.v. een hele fles in één of twee keer.
Deel je tips!
Heb je zelf tips of handigheidjes als aanvulling? Deel ze hieronder zodat ook anderen er hun voordeel mee kunnen doen.
[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]
Goede tips!
In plaats van een Bimini laat ik de kuiptent staan, met alle “zijkanten” open zodat het lekker door kan waaien. Ik heb gemerkt dat dit ook in de achterkajuit-temperatuur erg veel scheelt, aangezien de zon niet direct op het teak-dek staat te branden.
Een laken kan trouwens prima fungeren als “tent”, gewoon over de giek leggen en met een paar lijntjes aan de hoeken vastzetten 😉 lucht je beddengoed ook meteen van die warme nachten…
Hoi Lia,
Dat is ook een goede optie en bespaart je de aanschaf van een bimini!
En gebruik van een laken is ook handig, die heeft iedereen wel.
Bedankt voor de tips en nog lekker genieten van de zomerse dagen.
Groet,
Coenie