HOI of gewoon vriendelijk Hoi!

Natuurlijk is het leuk om iemand te begroeten. We zeggen dan vaak “Hoi!” Toch weten de meest watersporters dat deze groet ook nog een andere betekenis heeft. HOI!

Vroeger lagen er een paar bootjes in een haven. Afval nam men mee terug naar huis of er stond wel ergens een bak waar je de rommel in kon dumpen. Tegenwoordig zijn de jachthavens kleine dorpen waar veel mensen komen. Afval is een logisch gevolg en dat daar regels voor zijn begrijpt inmiddels iedereen maar wat zíjn dan die regels rondom het water?

Afval gescheiden inzamelen, ook op de havens.

Door het bewustzijn om ons milieu te sparen in deze weggooimaatschappij ontstonden er regels van overheidswege om op de jachthavens in Nederland maar ook in het buitenland bewust en verantwoord ons afval achter te laten.

De vriendelijke groet HOI staat op een haven voor: Haven Ontvangst Installatie, een milieubewust ingericht deel op de haven waar chemisch afval thuis hoort.

Goede havenontvangstinstallaties (HOI’s) voor afvalstoffen van de scheepvaart zijn noodzakelijk als men de lozingen op de Noordzee en andere wateren wil terugdringen.

Haven afval containers

Afvalcontainers op een Nederlandse jachthaven

Haven afval containers in het buitenland

Afval containers op een buitenlandse vissershaven

Zeehavens met een HOI beschikken over ontvangstvoorzieningen voor afgewerkte olie en scheepsvuilnis (inclusief klein chemisch afval). Sommige van deze havens beschikken ook over voorzieningen voor de ontvangst van ladingrestanten van chemicaliëntankers. Op grond van de Europese richtlijn voor de HOI’s zijn alle schepen die in Nederlandse havens komen vanaf 2004 verplicht hun afval af te geven bij een HOI. Gescheiden inzamelen is voor iedereen de gewoonste zaak van de wereld geworden. Immers, we willen onze kinderen ook een leefbare wereld achterlaten.

Containers in allerlei vormen en maten nodigen de watersporters uit hun huisafval daar te brengen en de jachthaven schoon en ordentelijk achter te laten. Gescheiden inzamelen doen we dus niet alleen met ons huisvuil maar ook rondom het water.

olietanks HOI bij vrouwaanboord.nlWat hoort in de HOI?:

  1. Accu’s
  2. Verf afval,
  3. Oliehoudend afval,
  4. Oliefilters,
  5. Batterijen,
  6. Bilgewater

Wat kun je zelf doen om de haven schoon te houden?

  1. Help mee en voel je verantwoordelijk voor het milieu.
  2. Loos geen olie of ander afval buiten de haven.
  3. Breng spullen die niet meer nodig zijn op de plaats waar ze horen.
  4. In een container of in de HOI!
  5. Maak ook kinderen al vroeg bewust hoe het hoort, per slot van rekening is het de wereld waarin niet alleen wij maar vooral ook zij opgroeien.
  6. Hou de haven schoon zodat het er voor iedereen fijn is er te vertoeven!