De Azoren zijn:
Adembenemend: door de indrukwekkende natuur en vergezichten.
Ongerept: vanwege de weinig verstoorde, authentieke natuur.
Rustgevend: door de kalme sfeer en afgelegen ligging.
Ruw en wild: door de vulkanische, dramatische geografie.
Idyllisch: vanwege de esthetische, dromerige uitstraling van de eilanden.
Kortom Paradijselijk, en uniek om te beleven.
De Azoren ontdekken
Een onvergetelijke VAB reis
Na de prachtige reizen naar Marokko en Jordanië is het nu tijd om ontdekking te gaan op 3 paradijselijke eilanden in het midden van de oceaan: São Miguel, Faial en Pico op de Azoren.
Mariëtte van Beek, journalist en reisbegeleider, schreef voor uitgeverij Dominicus een zeer uitgebreid reisboek over alle eilanden van de Azoren. Voor een nieuwe druk van haar boek vertrok ze samen met Corrine Koert, initiator van VrouwAanBoord, opnieuw naar deze eilanden om alle informatie uit haar boek te checken. Hier ontstond ook het plan om ooit terug te keren met een groep dames van VrouwAanBoord, om ze kennis te laten maken met deze kiezelsteentjes in de oceaan en deze fantastische ervaring van deze eilanden met hen te delen.
Het is nu zover, in 2025 gaan we met een groepje dames op verkenning.
Maatwerk voor de VAB deelneemsters.
Door een mooie samenwerking met Bianca Brouwer van reisorganisatie Travel Counsellor, Mariëtte van Beek en Corrine Koert, is een prachtig programma tot stand gekomen. Maatwerk voor de VrouwAanBoord dames. Natuur, cultuur maar zeker gaan we het water op en struinen over de havens waar menig stuurlui al eeuwenlang op adem komt tijdens een oversteek tussen verschillende continenten. De vele schilderijen langs de walkant zijn stille getuigen van de moedige zeelui die hier aan wal geweest zijn. Ze spreken enorm tot de verbeelding. We gaan ze bewonderen en wellicht komen we nog bekende reislustigen tegen.
Wil je je al wat inlezen? Helaas is de laatste druk van Mariëtte haar laatste boek ook al weer uitverkocht. In de bibliotheek staat het boek nog te leen. Echt een aanrader als je meer wilt weten over deze mooie eilanden.
Meld je aan en ga mee!
Programma Azoren
8 dagen (24 juni -1 juli 2025)
Bezoek aan de eilanden São Miguel, Faial en Pico
Op de negen eilanden van de Azoren is zoveel te ontdekken dat kiezen moeilijk is. De bergachtige landschappen met vulkanen, lavavlakten en weiden maken het een paradijs. Zwart-witte kerkjes, blauwe hortensiahagen, dolfijnen en walvissen zijn overal. VrouwAanBoord maakte in overleg met Mariëtte van Beek, schrijfster van de Dominicusgids voor de Azoren een selectie. We koersen op São Miguel, Faial en Pico.
De haven van Horta is onder zeilers wel bekend. Vanuit de Caraïben houden ze er even halt voor ze hun tocht over de Atlantische Oceaan hervatten. In Peter Café Sport komen alle zeevaarders bijpraten en er hun vlag ophangen. Als het goed is, hangt er nog een VAB-vlag! Ga mee om dat te controleren!
Welkom! Bem-vindo!
Dag 1: aankomst op São Miguel
Via Lissabon vliegen we aan op Ponta Delgada, de hoofdstad van de Azoren op het eiland São Miguel. Na aankomst in het hotel maken we direct een ommetje in het overzichtelijke centrum, nemen een terrasje voor de San Sebastiaankerk of gaan direct een visje prikken in de haven. Of allebei!
Dag 2: excursie op São Miguel met bus
De Azoren staan synoniem voor subliem natuurschoon en daar gaan we vandaag direct van genieten. De tocht voert eerst naar het westen van het eiland, naar Sete Cidades, twee enorme kratermeren met nog veel meer kraters rondom. Klimmen hoeven we niet voor sublieme uitzichten. Nog meer vulkanische activiteit nemen we meer oostwaarts waar. De kokendhete geisers van Furnas zorgen voor zwavelluchten en rookpluimen. Bijzonder is dat de locals speciale pannen met vlees in de grond ernaast laten zakken. Door de hitte worden ze vanzelf gaar. Wie wil kan dit beroemde lokale gerecht ook proeven. Ook een bad in een van de hete bronnen in hetberoemde tropische Terra Nostra Park. behoort tot de mogelijkheden. Wie geluk heeft, spot nog de bedreigde azorengoudvink. Wist je dat in dit bijzondere klimaat ook thee gedijt? We doen een kopje thee naast een theeplantage.
Dag 3: verkenning van Ponta Delgada en walvistocht
Een ochtendje vrij om bij te komen van de eerste indrukken of een van de kerken of musea te bezoeken die Ponta Delgada rijk is. Daar leren we over de turbulente geschiedenis van São Miguel, die nauw verbonden was met die van Portugal en de ontdekkingsreizigers die er zoal langskwamen. Stel je de schepen voor die onderweg waren naar de Nieuwe Wereld! Met rijke buit kwamen ze weer naar Europa, een geliefd doelwit van kapers en piraten. Nog vele verhalen doen over die tijd de ronde. In de middag gaan we zelf de zee op voor het spotten van dolfijnen en met een beetje geluk ook walvissen. Hoe dan ook is een bezoek aan de Azoren niet compleet zonder een tochtje over zee.
Dag 4: vertrek naar Faial en bezoek aan Peter Café Sport en haven
Vanochtend nemen we een vroege vlucht naar Faial, een eiland in het centrum van de Azoriaanse archipel. We zullen de komende dagen in Horta verblijven, met zijn beroemde haven vol zeilschepen en Peter Café Sport. In dat café gaan we maar direct lunchen en speuren naar de VAB-vlag die Corrine er een paar jaar terug ophing. We hangen gezamenlijk een nieuwe op, mocht die weg zijn. Natuurlijk gaan we ook de haven vol boten van collega’s verkennen en een praatje maken met de vrouwen die we zoal treffen. Liefhebbers kunnen ook nog los in de watersportwinkels met nautische kleding en aanverwanten.
Dag 5: excursie op Faial met bus (halve dag) en verkenning van Horta
In de ochtend steken we per bus over naar de andere kant van het eiland, naar Capelinhos, de jongste vulkaan van het eiland. Die ontstond in 1957-1958 en zorgde met zijn uitbarsting voor veel slachtoffers onder de bevolking. Zo verdween een heel vissersdorp onder de as. Een hypermodern ondergronds museum verhaalt over de gebeurtenis en over de aanwas van land waarvoor het ook zorgde. Terug naar Horta komen we langs molens die herinneren aan de Vlamingen die hier ooit neerstreken. Het dorpje Flaminhos verwijst direct naar hen. In Horta zelf kunnen we ons verder verdiepen in de geschiedenis in het fraaie lokale museum, wat kerken bezoeken of een klimmetje maken naar de Monte da Guia, een fantastisch uitkijkpunt.
Dag 6: dagexcursie naar Pico met veerboot en bus
Pico, de hoogste berg van de Azoren, gelegen op het gelijknamige eiland, is goed zichtbaar vanaf Faial. Na een paar dagen lonken is het tijd erheen te varen, met de veerdienst tussen Faial en Pico. Op Pico bezoeken we direct de wijngaarden op zwarte lava waarom het eiland mede beroemd is. Sterker nog: het wijngebied is UNESCO Werelderfgoed. Het is nog vroeg, maar wie wil moet natuurlijk direct wat wijntjes proeven of wat inslaan voor thuis. Natuurlijk klimmen we met de bus ook een stukje op de reusachtige berg en horen we hoe die functioneert als barometer voor de vissers. Verder voert de tocht langs meren en de hoge kliffen voor Lajes de Pico. In die havenplaats herinnert een speciaal museum aan de vroeger walvisvaart op de Azoren.
Dag 7: sportief op Faial
Nog even rustig genieten op Faial! Ieder kan doen waar zij het meeste zin in heeft. Opties genoeg. Zelf dachten we aan suppen, kayakken of wandelen. Ter plekke te beslissen en optioneel. Niets moet, alles mag. Nou ja, bijna alles. We maken er een onvergetelijke afsluiter van.
Dag 8: terug naar Amsterdam
Tijd om afscheid te nemen van de Azoren. Wie er ooit was, weet dat je na een bezoek eeuwig saudades, Portugees voor een bijzonder soort weemoedig verlangen, naar de archipel blijft houden.