Deel!

Platvis zelf fileren

Enige tijd geleden besteden we op deze website aandacht aan het fileren van vis. Je leest hier hoe je rondvis tot mooie filets kan maken. Omdat niet alle vis gelijk van vorm en samenstelling is lichten we deze keer het fileren van de platvis toe. Dat doen we ook  weer aan de hand van een filmpje waar chefkok Eric van Veluwen duidelijk de verschillende stappen laat zien.

Platvis, een bodemvis met veranderend gedaante

Het bijzondere van een platvis is dat ze als een gewone vis op de wereld komen en rond zwemmen. Na een week of 2 zwemmen ze naar de zeebodem waar hun gedaante gaat veranderen. Hun ogen verplaatsen zich naar één kant terwijl de vis op de andere andere kant gaat liggen. Ze zwemmen als het ware op hun zij, over de bodem van de zee. De platvis is in staat de kleur van de huid aan te passen aan de bodemkleur van het gebied waar ze leven. Op deze manier kunnen ze zich goed camoufleren en zodoende kunnen ze zich ook goed verstoppen. De onderkant van de vis blijft heel licht terwijl de bovenkant donker kleurt.

De bekendste platvissen zijn: Bot, Griet, Heilbot, Schar, Schol, Tarbot en Tong.

Succes en smakelijk!

Fileren van schol

Laat een reactie achter!

Wil je reageren op dit bericht? Doe dat dan in het berichtenvak hieronder!
We vinden het leuk om te lezen wat je van dit artikel vind.