Goudse kaasdoop.
Over de verre reizen die werden gemaakt en vele dingen die bleven.
In zeventiende eeuw werden er vele specerijen gehaald door particuliere ondernemers, in kleine vloten werden de specerijen opgehaald. Voor deze tijd gebeurde dit door Portugezen. Maar door oorlogen was dit niet meer mogelijk.
In 1602 werden na goed overleg de krachten gebundeld en ontstond de VOC.
Ze krijgen niet alleen recht om met Azië te handelen. Ze mochten zelfstandig contacten gaan leggen met vorsten, ook mochten ze forten gaan bouwen en zelfs rechters en gouverneurs aanstellen.
Elke stad had zijn eigen VOC kamer, deze zorgde voor haar eigen personeel werving.
Er werd toezicht gehouden op het inschepen en varen en ze waren ook verantwoordelijk voor de retourlading.
Voor de verkoop en verdeling was er het centrale bestuur Heeren XVII, een wisselend college. Dit bestuur was ook verantwoordelijk voor het onderhoud van de schepen en uitrusting.
Wat van ver komt is lekker.
Heen en terug
In deze tijd voeren er 2 soorten schepen.
De schepen die op en neer voeren met zilver op de heenreis en terug met specerijen als ze terug kwamen.
De kleinere schepen met voorraad kazen en jenever en met bouwmaterialen voor de nederzettingen. Deze hadden ook handelswaar mee voor de lokale bevolking.
De kleine schepen bleven ter plekke en zorgden voor het vervoer tussen verschillende eilanden.
De mensen hoopten rijk te worden door de handel.
Maar veel salarissen waren laag, alleen niet voor hoogste ambtenaren.
Handelswaar
Het waardevolste product was nootmuskaat, foelie, kruidnagel uit de Molukken.
Peper kwam uit Sumatra en West Java. Kaneel en thee kwam uit Ceylon. Peper uit India en suiker in China.
De VOC schepen namen ook zijde, katoen en kostbare houtsoorten, zilver en koper mee.
Het porselein kwam uit China en Japan.
Nootmuskaat was in de Middeleeuwen al bekend en erg kostbaar.
Voor de prijs van een noot kon men twee ossen kopen.
Het werd ook gebruikt als medicijn ze geloofde dat hielp tegen de pest.
Ook hielp het tegen waanzinnigheid en men dacht dat het potentieverhogend was.
Voor de prijs van één noot, kocht men twee ossen.
Gelukkig is er nu volop nootmuskaat te koop.
Deze geeft een heerlijke smaak aan het volgende eenvoudige recept:
Recept voor Goudse kaasdoop:
- 1 halve liter melk
- 500 gram pittig belegen Goudse kaas.
- 1 eetlepel maizena en 1 eetlepel nootmuskaat.
Breng de melk aan de kook en strooi al roerend met de garde de kaas erdoor blijf roeren tot kaas gesmolten is. Roer de maizena erdoor en beetje water tot glad is en schenk dit al roerend in de pan. Blijf dan roeren tot glad gebonden kaasfondue. Breng op smaak met nootmuskaat. Schenk de fondue in aardewerk schaal en plaats op een warm houd plaatje.
Eet de kaasfondue met stokbrood of blokjes grof bruinbrood.
Je kan het extra op smaak brengen met half glaasje jenever.
De fondue is ook erg lekker met bloemkool nieuwe aardappels en broccoli.
Veel kook en eet plezier toegewenst.
Geef een reactie