Koffie

Dan is hier weer eens stukje geschiedenis over de scheepvaart van vroeger met een lekker recept.

Toen de koffie naar Europa kwam, ontstond er opschudding binnen de kerk en politiek.

De katholieke kerk vreesde zelf de drank, die door moslims heel erg werd gewaardeerd.
Maar Paus Clemens was een wijs en mild man dus hij probeerde eerst de koffie voordat hij oordeel er over velde.

Iedereen schrok er erg van dat hij zo lekker vond. Hij zegende de koffie.

De opmars van de koffie begon eerst in Italië. In 1645 werd daar eerste koffie huis geopend.

Nederland had geen enkel politiek of godsdienstig bezwaar. Ze ging gelijk met de groeiende markt aan de gang. In de zeventiende eeuw in Java, werden de eerste koffie plantages aangelegd.

In de bekende koffiehuizen werd koffie geparfumeerd met kruidnagels, kaneel en gember.

Ze gebruikten geen suiker in de koffie of melk, alleen honing.

Een Amsterdamse arts S. Blankaart raadde koffie aan tegen scheurbuik en meende oprecht dat enige koppen daags de ziekte zou genezen of voorkomen.

Recept voor Koffie -Eclairs

Ingrediënten

  • 1dl water
  • 40 g boter
  • mespunt zout
  • 50 g zelfrijzend bakmeel
  • 2 eieren

Voor het glazuur

  • 100 g poedersuiker
  • 2 eetl hele sterke koffie

Voor de vulling

  • 2 en half dl slagroom
  • 2 theelepels oploskoffie
  • Suiker of honing na smaak.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 225 graden
Breng voor het deeg het water met de boter en het zout aan de kook.
Draai de warmtebron laag en voeg het bakmeel in een keer toe.
Blijf roeren tot het deegbal is geworden.

Haal van de warmtebron af en doe 1 voor 1 de eieren erdoor.

Roer deeg goed door tot mooie glans is ontstaan.
Vul een spuitzak met grote spuitmond met het deeg en spuit op een ingevette bakplaat in 8 strepen. Schuif de bakplaat in midden van de oven en bak ze tot goudbruin en gaar in ongeveer 20 min.

Laat ze ongeveer 15 min in de over staan en open dan de deur en haal naar 5 min uit.

Laat ze op een rooster afkoelen.

Maak dan het glazuur door poedersuiker en koude koffie tot een glad mengsel zonder klontjes.

Knip de eclairs open en bestrijk de bovenkant met de koffieglazuur.

Laat het stevig worden.

Klop de slagroom op met de oplossing en voeg suiker toe naar smaak.

Vul hiermee de garneerspuit.

Spuit een flinke laag op de onderste helft en leg hierop de helft met de glazuurlaagje.

 

Veel eet plezier.

Bronvermelding
Komt uit het boek aan tafel met Piet Heyn geschreven door Janny van der Lee.