Vijfschaft met spek en worst

Recept zonder oven.

Vijfschaft dankt zij naam aan gebruikte ingrediënten in dit gerecht.

 

Benodigdheden

  • 100 g gedroogde bruine bonen
  • 500 gram wortels
  • 2 uien
  • 750 gram aardappels
  • 1 zure appel
  • 1 theel zout
  • 250 gram spekblokjes
  • 1 Rookworst

Bereiding

Laat de gedroogde bonen een nacht weken.

Kook daarna de bruine bonen in vers water ongeveer 35 min.

Schrap de schil wortels en snijd ze in blokjes.

Voeg de blokjes wortel , aardappels en uisnippers bij de bruine bonen en kook nog 30 min.

Snijd de appel in vieren, verwijder het klokhuis en schil de partjes.

Snijd de appelpartjes in blokjes.

Voeg de appelblokjes bij de bruine bonen en bak de spekblokjes uit en laat de worst warm worden.

Giet de groente af en roer de blokjes spek en wat spekvet door en leg er in plakjes de gesneden worst op.

Eet smakelijk!

Het is een stevig maaltijd maar dat smaakt uitstekend na een flinke zeetocht en ook met mooi weer.

Scheepskost

In de vroege middeleeuwen kookten de schepelingen om beurten.

Het lijkt erop dat dit vooral werd overgelaten aan de jongsten aan boord.

Er werd gekookt in het vooronder op een vlamkast, dit is een ijzeren bak gevuld met hout, waarin vuur werd gestookt.

Kuiper

Een kuiper was er op schepen van aanzien.

Hij was verantwoordelijk voor de aankoop en onderhoud en het toezicht op het uitdelen van de inhoud van de tonnen en vaten.

Hij was daardoor ook belast met de drinkwatervoorziening.

Pas na de Middeleeuwen begon onderscheid tussen de rangen zich aan te melden.

Officieren aan boord van grote oorlogsschepen kregen hun eigen bediende, die voor hen kookte en serveerde.

Vlees was zwaar gepekeld, vis gedroogd en of gezout.

Ook nam men gort en scheepsbeschuit mee en soms gerst om broden van te bakken.