Bescherm je tegen de kou.

Veel boten gaan op de kant of zijn inmiddels al grotendeels leeggehaald. De herfst en zeker de winter is voor veel mensen nou eenmaal niet de aantrekkelijkste tijd om het water op te gaan.

Maar er zijn uitzonderingen. Hoor jij daarbij? Lees dan zeker even verder.Een van de meest gehoorde reden van de dames om in het najaar niet meer aan boord te stappen is de kou. Mannen kijken je onbegrijpelijk aan als je staat te klappertanden in vol ornaat; met je dikke zeilpak en je muts op terwijl zij nog over het dek heen sjouwen in hun sweatshirt. Hormonen he, er is nu eenmaal verschil.

Toch zijn er tegenwoordig genoeg prachtige technisch oplossingen.

De ontwikkeling heeft niet stil gestaan.

Fleece heeft zich inmiddels bewezen. Zonder kunnen we niet meer en zeker niet aan boord. Er zijn verschillende soorten en verschillende diktes. Met en zonder windvanger.

Neem eens een kijkje bij de een vd vele watersport winkels wat er zoal is voor een aangenaam verblijf aan boord. Vergeet daarbij ook de buitensportwinkels niet. Tegenwoordige zijn veel kledingstukken multifunctioneel.

We laten ons nog maar al te vaak leiden door modegrillen. Natuurlijk is het leuk om er verzorgd en leuk gekleed uit te zien. Maar onderschat je hobby niet. Het is een serieuze aangelegenheid vooral als je in de koudere periodes het water op gaat. Afkoeling is geen kwestie van mode maar van leven en overleven. Zorg daarom dat je je kleding aanpast naar de weersomstandigheden.

Hoe je dat doet?

Als een UI!!!

Ja zonder dollen. Om je op de juiste manier te wapenen tegen vocht en koude draag je laagjes over elkaar.

Bedenk dat de laag direct op de huid makkelijk vocht moet kunnen opnemen dat vervolgens weer snel kan verdampen.

En nu hoor ik je al zeggen : ik heb het dan zo koud, dan transpireer ik niet!

Fout, natuurlijk transpireer je, dit proces gaat gewoon door, zelfs al zit je stil. Het is nu juist het vocht dat ons het kou gevoel brengt.

De oplossing?:

Thermo onderkleding!

Thermo onderkleding neemt het vocht op van je huid en door je lichaamswarmte wordt het als het ware naar buiten gedreven. Je huid blijft droog en jij blijft warm. Super toch!

Merinowol of kunstvezel?

Hoe werkt Merinowol?

Ondergoed van 100% puur merinowol houdt je in de zomer koel en in de winter warm. Dit kan omdat de stof een hoog ademend vermogen heeft. Hierdoor kan het te veel aan vocht snel verdampen (naar buiten toe afgevoerd worden) zodat je minder klam aanvoelt. In de zomer geeft dat een verkoelend effect en in de winter zorgt dat juist voor een isolerend effect.

Kunstvezels

Deze thermokleding zit aangesloten waardoor je je prima kan blijven bewegen en het vocht snel afgevoerd word. Het heeft een vochtreguleerende werking, het isoleert perfect en houd je lichaam lekker comfortabel.

Door de goede pasvorm en de elastische eigenschappen van het materiaal zit dit materiaal als een tweede huid op je lichaam. Optimale bewegingsvrijheid gegarandeerd!

Er zijn verschillende diktes en bij zeer hoge bewegingsintensiteit ook geschikt voor winterse temperaturen.

Uitermate geschikt om in laagjes over elkaar te dragen.

Eigenschappen:

  • ergonomische pasvorm
  • zeer elastisch
  • diverse klimaatzones voor optimaal vochttransport
  • zeer korte droogtijd
  • minimum aantal platte naden
  • stopt de ontwikkeling van transpiratiegeur

De keuze voor wol of kunstvezel is afhankelijk van persoonlijke voorkeur.

Daarnaast ook van moment en omstandigheid. Het is aan te bevelen om beide materialen eens uit te proberen zodat je op het juiste moment de keuze kan maken voor het meest effectieve materiaal.