Jaren 20 wedstrijd, eentje uit de oude doos.
Ben je zaterdag 18 juli toevallig op het Veerse Meer? Schrik dan niet als je je in de vorige eeuw waant. Zo een 40 hoogaarzen, hengsten, old gaffers en andere rond en platbodems gaan er met zijn allen tegenaan. Ze strijden voor de Campveerse toren in Veere tegen elkaar. De bemanning is gekleed in de stijl van de jaren 20 uit de vorige eeuw. Een waar spektakel die je moet zien als je toch in de buurt bent.
Historisch decor
Het zijn niet alleen de schepen die de sfeer bepalen. Het hele historische stadje Veere is een geweldig decor voor een historische zeilwedstrijd als deze.
Om 9.00 uur arriveert het Comité in een Chevrolet van 1928, onder begeleiding van een sfeervol muziekje van het orkest Humoreske. Daarna volgt kanongebulder dat ver tot over het water te horen zal zijn.
De schepen zullen elkaar voorde rede van Veere de loef afsteken. Een schouwspel op het water op steenworp afstand van de kade van Veere.
Waar?
Het wedstrijdveld bevind zich vlak voor de rede van Veere, om precies te zijn bij de Campveerse toren. Het zal dus voor de toeschouwers, de inwoners, toeristen uit het binnen en buitenland en andere burgers en buitenlui goed te volgen zijn vanaf de promenade of als je met je boot bent vanaf het water. Ook op de rondvaartboot zit je eerste rang.
Het beloofd weer een waar spektakel te worden waar de schippers met hun schepen van weleer ook risico’s durven nemen om als eerste over de finish te komen.
Veere heeft hart voor historie
Veere zal Veere niet zijn als ze tijdens deze bijzondere festiviteit niet gezellig meedoen in de twintigerjarensfeer. Er is een maritieme markt., En de Wasschapelse Heiploeg heit er met hun gezang lustig op los. Daarnaast zal het Orkest Humoreske de sfeer opluiden met twintiger jaren muziek. Ze zijn op diverse locaties te beluisteren. Op de wal en op het water voor de wal. Verder ook op de historische sleepboot Teunis, in het wedstrijdveld.
Dagprogramma
9.00 uur tot 10.30 uur ontvangst:
- Het van Loon Comité uit 1928 arriveert in een Chevrolet uit dat jaar bij de tent, geëscorteerd door het orkest “Humoreske” met de Westkapelle mars.
- Palaver vanaf het nagebouwde bordes van het stadhuis anno 1928 met voorzitter van het Comité burgemeester Buijs Ballot (Rob van der Zwaag, burgemeester van Veere); Hendrik Willem van Loon (Jan Paul Loeff, voorzitter stadsraad Veere); Frits Philips ( Toine Poppelaars, dijkgraaf Waterschap Scheldestromen) en lid van het comité Kees van Minnen, (directeur Roosevelt Studiecenter en van Loon kenner bij uitstek). Met zang van het volk en begeleiding van orkest “Humoreske”.
10.30 uur:
- Inleiding van de wedstrijd met Kanongebulder van Schutterij Vereniging Vesting Veere in samenwerking met Schietvereniging de Fles uit Vlissingen.
11.00 uur tot 16.00 uur
- Startsein voor elkaar opvolgende wedstrijdklassen door historische stoomsleper Hercules. De zeilschepen kruisen en cirkelen om elkaar heen.
- Het van Loon Comité en de gasten aanschouwen de strijd vanaf het water aan boord van de historische directieschepen de Rob, de Lange Pier en SS Hercules.
- 16.00 uur tot 17.30 uur
Verrassend optreden bij de tent van het orkest “Humoreske”
17.30 uur tot einde
- Prijsuitreiking door het van Loon Comité ( zilveren rijksdaalders, de pollepel en de prijs voor de meest historische kleding) En voor elke schipper een fles jenever.
Aanbrengtocht voor de Harzeildag
Vrijdag 17 juli aanbrengtocht vanuit Zierikzee naar Veere. Vertrek: 9.00 uur. Aankomst Veere naar verwachting vanaf 16.00 uur.
Extra jubileum evenement op zondag 19 juli voor 25 jarigen
In verband met het 25 jarig jubileum van de Stichting Behoud Hoogaars, worden jongeren die in 1990 zijn geboren (oprichtingsjaar SBH) van harte uitgenodigd om op zondag 19 juli gratis een vaartocht mee te maken aan boord van de schepen van de stichting. De schepen liggen afgemeerd aan de buitensteiger bij Veere bij de Campveerse Toren. Daar ligt de hele vloot klaar om de gasten te ontvangen. Er wordt in de feesttent een kleine kunstmarkt gehouden.