Watersport voornemens.

Deze feestdagen zijn bij uitstek het moment om thuis eens gezellig samen te bedenken waar de vaarvakantie het komende seizoen naar toe gaat. Wie gaat er mee? De hele familie of lekker met z’n tweetjes?

Veel boten hebben niet meer dan 2 personen aan boord, vaak partners. Als echtpaar varen van haven naar haven of misschien een oversteek maken, samen genieten van de rust en elkaar.

Hoe zit het met de zeil/vaarkennis van vrouwen?

Even een paar cijfers.

In de praktijk worden de watersportcursussen voor 40% bezocht door vrouwen. De mannelijke watersporters zijn dus nog met 60% in de meerderheid. Niet echt een groot verschil zul je zeggen maar wel een vooruitgang als je bedenkt dat het 30 jaar geleden geen 40% maar een kleine 5% was. Chapeau dames! Als het gaat om cursussen die wat technischer en wat hoger van niveau en meer voor gevorderden zijn haken vrouwen af en blijft er nog een kleine 15% – 20% over tegen 80% – 85% mannen!

Gelukkig zijn er echtparen die bij de aanschaf van een boot besluiten een cursus volgen. Wel is het zo dat de paren die niet samen maar apart van elkaar dezelfde cursus volgen in de praktijk een betere gesprekspartner aan elkaar hebben en met minder moeite het roer in eigen hand nemen.

De jongere generatie watersporters pakken het wat anders aan dan de oudere en zijn aan boord meer van gelijk niveau.

Wie is de stuurman of stuurvrouw aan boord?

De conclusie is duidelijk.

Bij veel paren is het dus de man die de navigatie, het grote werk doet en het schip klaar maakt. Kortom de scepter voert als het om het varen gaat. Op zich is daar helemaal niets mis mee. Het is juist goed om de taken te verdelen.

Toch heeft deze manier van taakverdeling ook een keerzijde.

Een boot is en blijft een bewegend object, soms een speelbal voor de wind op het water.

Het is goed om eens na te denken wat er gebeurt als die stoere schipper om welke reden dan ook niet meer capabel is om zijn taak uit te voeren. Denk in het slechtste scenario aan overboord slaan of een hartaanval. Vraag je eens af of je in staat bent het roer en het hele schip over te nemen, manouvre man aan boord uit te voeren met alle daarbij behorende handelingen en in alle weersomstandigheden.

In een stressvolle gebeurtenis is dit ook voor een geoefend watersporter een lastige situatie.

Het is de tijd van goede voornemens: veilige watersport?

Wil je in het nieuwe jaar iets verbeteren of veranderen?
Maar nog geen idee wat? Misschien is dit dan iets voor je:

Bedenk eens eerlijk in hoeverre je kennis reikt voor bovenstaande acties. Spreek deze situaties door in alle rust. Ben je niet zeker van jezelf bedenk dan wat nodig is om dit te verbeteren.

Tips:

  • Een boek lezen waar je in alle rust de stappen nog eens kunt doornemen?
  • Een cursus volgen? Het beste doe je dit niet met je partner zodat je ook aan boord leert zelfstandig te handelen.

Er zijn heel veel mogelijkheden in ons land en vast bij je in de buurt om je zeilkennis te verhogen.

Ook Vrouwaanboord.nl organiseert voor het komende seizoen zeilactiviteiten voor vrouwen, in Nederland en soms in een buitenland. Hou deze site in de gaten en schrijf je in op de nieuwsbrief zodat je als eerste op de hoogte bent. Kun je niet wachten mail ons dan.

Bedenk: Kennis is kracht en hoe meer je weet hoe meer je zult genieten.

Rest me nog je een fijn uiteinde en een fantastisch nieuwe jaar toe te wensen en een Goede vaart!

Met dank aan verschillende zeilopleidingsinstituten voor de cijfers. (zie partner links)

Stuur dit bericht door als je denkt dat je hier een ander plezier mee doet of deel het via één van de onderstaande icons.