Vissen aan boord en dan?
Vroeg of laat kun je de verleiding niet weerstaan. En zeker niet als je een liefhebber bent van vers gevangen vis. De wetenschap dat ze vrij onder de boot zwemmen en gratis op je bord kunnen belanden, maakt vele booteigenaren hongerig en creatief!
Het is zo makkelijk om aan boord een hengeltje uit gooien en rustig te wachten totdat een bewoner van de zee onder je toehapt. Je hebt immers alle tijd. Het verdient wel wat kennis en oefening, maar uiteindelijk moet het mogelijk zijn de gevangen vis aan boord te krijgen.
Maar dan?!
Vissoorten
Er zijn verschillende soorten vis, en grofweg verdelen we ze in onder andere rondvis en plat vis.
Rondvis is een verzamelnaam voor vis die – op de dwarsdoorsnede gezien – min of meer rond of elliptisch van vorm is.
In de (restaurant)keuken worden alle vissen die geen platvis zijn rondvis genoemd. Dan worden ook onder andere de zoet watervissen forel, meerval, baars, pangasius, snoek, tilapia enzovoort daar gastronomisch toe gerekend. Evenals de trekvissen zalm en paling.
Platvissen leven op hun zijde op de bodem en soms wat verscholen onder het zand.
Voorbeelden van de belangrijkste platvis in Nederland zijn: tong, schol, schar en tarbot.
Hoe moet je een vis fileren?
Maar als je dan zo ver bent dat er een vis aan je hengel bengelt, hoe ga je dit spartelende dier dat je met glimmende ogen aankijkt te lijf?
Doordat de anatomie van de meeste vissen iets van elkaar verschilt is er voor ieder vis een andere manier van schoonmaken, ook wel fileren genoemd. Maar over het algemeen zijn er bij het fileren veel overeenkomsten.
Het is mogelijk om de meeste vissen zowel met als zonder huid te bereiden. Voor bv de tong is dit minder geliefd. Uiteindelijk is het de bedoeling het vlees los te halen, te fileren, van de graat en dan helemaal of dan toch zoveel mogelijk zonder achterblijvende losse graatjes. De kop en ingewanden worden ook niet gegeten. Wel kan er van de kop en graat een heerlijke bouillon worden getrokken.
Demo Filmpjes
Gelukkig is er op internet tegenwoordig veel te vinden en natuurlijk ook mooie demonstratie filmpjes over het fileren van vis. In de komende maanden zal er op deze site meer filmmateriaal geplaatst worden over het fileren van verschillende soorten vis.
Misschien dat je het filmpje een paar keer moet bekijken maar met een beetje lef moet het toch uiteindelijk mogelijk zijn een mooi gefileerd visje via de pan op je bord te zien belanden….
Veel succes en smakelijk!