Vrouw Aan Boord maakt watersportvrouwen vrienden

Deel!

Een simpel idee, dat watersportvrouwen vrienden maakt

In de eerste instantie was de komst van de website van Vrouw Aan Boord een soort verrassing voor de initiator, die ik in dit geval maar even ‘ik’ zal noemen. De vele jaren werkzaam in een watersportcultuur hadden me doen beseffen dat watersportvrouwen vaak gemengde gevoelens hadden over het beleven van hun passie, of, soms ook, de passie van hun partner.

Het bezitten van een boot is niet voor iedereen weggelegd en er mee op vakantie gaan is iets waar veel mensen van dromen. Dat beseffen ook deze watersportvrouwen maar al te goed. Maar vaak klonken ze als ‘een roepende in de woestijn’ als ze tijdens de vaartochten onderweg door een ontevreden gevoel overmand werden.

Was het een soort eenzaamheid? Geen idee maar dat er, naast het genot, ook vaak momenten van onvrede waren aan boord, dat was duidelijk. Iedere dag opnieuw, tientallen jaren aaneen, hoorde ik de verhalen aan. Het waren de gesprekken met de watersportvrouwen, uit allerlei  oorden, waarin ik uiteindelijk een soort rode lijn in vond….

Social isolement

Social isolement. Hoe heftig klinkt dit? En natuurlijk heeft niemand hier last van! Dat denk je dan, maar ik kan met zekerheid vertellen dat dit meer voorkomt dan je denkt. Ofschoon het in deze wel iet wat genuanceerd moet worden bekeken. Want watersport is ook vooral leuk en genieten! En wat mijn bevindingen zijn geldt ook echt niet voor iedereen!

Vakantie! Weken eruit zijn, aan boord leven en wonen, vrijheid. Met een drankje in de zon in de kuip of op het achterdek. Nieuwe plekjes ontdekken, aankomen in een veilige haven na een lange, zware tocht. Wat een voldoening kan dat geven. Een droom van velen! Heerlijk toch?

Maar deze euforie kent ook en andere kant. Een kant die vaak voor vrouwen zwaarder weegt dan voor mannen. Waardoor er soms wederzijds onbegrip is, en waaruit mogelijk een gevoel van isolement ontstaat.

Waar voor veel mannen het varen en de boot hoofdzaak is zijn er voor vrouwen vaak meerdere zaken die belangrijk zijn en meespelen.

Achterblijvers

Weken van huis betekent verstoken zijn van de geliefden die thuis blijven. Familie, de kinderen, kleinkinderen, vrienden en buren. Ouders die gewend zijn dat je even aanwipt. Het geeft veel vrouwen een gevoel de achterban in de steek te laten. Maar ook de sportclubs of andere terugkomende activiteiten, zijn voor vrouwen een belangrijke sociale ontmoetingsplek. Dit allemaal verdwijnt voor een poosje uit zicht en stagneert door het leven aan boord.

Er zijn natuurlijk nog veel meer oorzaken te noemen, maar bovengenoemde feiten zijn wel de wortels voor het ontstaan van Vrouw Aan Boord.

Vrouw Aan Boord verbindt

Zou het niet mooi zijn, om deze vrouwen te kunnen verbinden met elkaar zodat ze een luisterend oor en begrip in elkaar vinden, een nieuwe sociale omgeving? Niet zo een gekke gedachte, omdat er blijkbaar veel vrouwen zijn die deze gevoelens delen.

Dit was de eerste gedachtegang voor het in leven roepen van Vrouw Aan Boord.

Delen met mensen die hetzelfde denken, voelen of meemaken, is zoveel makkelijker dan delen met iemand die geen idee heeft waar je het over hebt en er niets van snapt, die op een andere golflengte zit.

Sommige mensen hebben aan één woord genoeg terwijl anderen het nooit zullen begrijpen.

VAB werpt zijn vruchten af

In de jaren, sinds het bestaan van Vrouw Aan Boord, zijn er veel verbindingen tot stand gekomen. Via verschillende kanalen: de website, twitter, Facebook, en de events. Vooral de events zorgen voor veel blijvende contacten. En dat is niet zo gek. Elkaar fysiek ontmoeten is nog altijd de beste manier om elkaar te leren kennen. Een aantal dagen samen aan boord doorbrengen in een fijne atmosfeer is een blijvende herinnering voor allen die erbij waren. Social Media doet de rest.

Waardevolle VAB contanten

Zo heeft mijn positie als initiator van VrouwAan Boord mij diverse waardevolle VAB contanten gebracht. De meeste versterkt doordat we elkaar een of meerdere keren in levende lijve hebben ontmoet en we WhatsApp en Facebook gebruiken om deze contacten te onderhouden.

Dat deze contacten verder gaan dan alleen watersport gerelateerd bewijst onderstaand filmpje. Waar ik, op doortocht naar Zeeland, spontaan en gastvrij, werd ontvangen bij Trudie Rutten en haar man Jan van HondenAanBoord.

Het was een genot om samen haar hond Dickie uit te laten in een schilderachtige omgeving in Gelderland. Wat een prachtige plaatjes! Na het bezoek aan Trudie komt als een herinnering het besef: Nederland bestaat uit meer dan alleen water!

Met dank aan Trudie voor haar gastvrije ontvangst.

Wil jij ook meer VAB contacten?

Vind jij het ook leuk om meer VAB contacten te hebben? Ga dan mee naar een van de events, dat is zoals je kon lezen de beste optie. Maar ook Social Media heeft veel potentie.

Zit je op Facebook word dan lid van de Facebookgroep, en stel je daar voor, stel vragen of reageer op anderen. Laat vooral ook even weten waar je ergens uithangt! De kans is groot dat je elkaar ergens of nabij op het water zal ontmoeten.

Natuurlijk is delen hieronder leuk! Want hoe meer vrouwen met elkaar in contact komen, hoe leuker!

Uiteindelijk is dát het doel van Vrouw Aan Boord en wens ik jou net zulke leuke VAB contacten als ikzelf al bij VAB ben tegengekomen.

 

Laat een reactie achter!

Wil je reageren op dit bericht? Doe dat dan in het berichtenvak hieronder!
We vinden het leuk om te lezen wat je van dit artikel vind.