Vandaag ga ik weer recept met jullie delen.
Heeft door leuke omstandigheden even geduurd, maar binnenkort ga jullie daar meer over horen.

Labskous

Ingrediënten:

  • 500 g lamsvlees
  • peper en zout
  • 75 g boter
  • 3 dl warme boullion of water
  • 2 laurierbladjes
  • 1 kg aardappels
  • 3 grote uien.

Bereiding:

  • Snijd het lamsvlees in dobbelsteentjes.
  • Kruid met met peper en zout.
  • Smelt ongeveer tweederde van de boter in een grote braadpan en schroei hierin de stukjes lamsvlees rondom dicht.
  • Schenk de warme bouillon of het warme water bij het vlees en voeg de laurierblaadjes toe.
  • Leg een deksel op de pan, draai de warmtebron laat en laat het vlees ongeveer 30 min stoven.
  • Schil ondertussen de aardappelen en snijd ze in blokjes.
  • Pel en snipper de uien.
  • Voeg de blokjes aardappel en uisnippers bij het vlees.
  • Laat alles opnieuw 30-40 min zachtjes stoven.
  • Voeg tussentijds eventueel een klein scheutje bouillon of water toe om aanbranden te voorkomen.
  • Roer na het stoven de resterende boter door de Labskous.
  • Breng op smaak met vers gemalen peper.
  • Dit is ook lekker met rijst.

 

Van Fust en vat

VOC schepen voeren vanuit Amsterdam, Hoorn of Enkhuizen met weinig bemanning en lading naar Texel of Vlieland. Daar kwam extra bemanning aan boord en extra goederen en levensmiddelen en ook water kwam daar aan boord. Het drinkwater kwam uit een put op Texel.
Zoet water bleef heel veel jaren een probleem aan boord van de schepen.
Water werd bewaard in houten vaten en was snel niet meer goed. Ter voorkoming van kwalijke ziekten werd azijn aan het water toegevoegd.
Water werd niet alleen gedronken maar ook gebruikt om te koken en gekookt en het zwaar gepekeld vlees en de gedroogde stokvis werd in geweekt.
Vroeger is heel vaak geprobeerd via destilleertoestellen zoet water te maken. Maar het succes was wisselt. Hierdoor werd veel bier op de schepen gedronken, dit werd ook gebruikt om dikke brij die als ontbijt werd opgediend beter eetbaar gemaakt.
Wijn Spaanse of Franse en ook wel cider, werd soms dagelijks maar meestal twee of driemaal per week verstrekt.
Jenever of brandwijn werd veel gebruikt op alle soorten schepen. Wel is heel vreemd dat dit al werd uitgeschonken om 4 /4.30 direct bij het opstaan. 3 uur voor er werd ontbeten.
Op retourreizen nam men arak mee. Dat is samengestelde drank, bestaande uit palmsap, vergiste rijst en suikerrietmelasse.
De beroemdste Arak kwam van het eiland Java.