Wat te doen bij een kwallensteek?

Prachtig om te zien hoe deze dieren zich zo sereen voortbewegen. Ik bekijk ze toch het liefst vanaf een veilige afstand want het wordt een stuk minder leuk als je erdoor gestoken bent!

Bij met name oostenwind komen ze aan onze Noordzeekust het meeste voor.

Beet of steek?

Eigenlijk kan er geen sprake zijn van een kwallenbeet. Kwallen bijten namelijk niet, maar ze hebben tentakels als wapen. Op deze tentakels zitten netelcellen met gif. Deze gifkliertjes bevatten holle naadjes die bij aanraking met de huid het gif in de huid injecteren. Het gif is bedoeld om prooidieren te verlammen of te doden. Gelukkig zijn de gevolgen bij een aanraking tussen kwallen en mensen minder ingrijpend.

In de Noordzee zijn de kwallen niet gevaarlijk. In de warmere zeeën kunnen levensgevaarlijke exemplaren voorkomen bv het Portugese oorlogsschip met tentakels tot wel 20m lang! Een steek van deze poliep verlamt de spieren waardoor je verdrinkt of wanneer het hart geraakt wordt, je een hartaanval krijgt!

Als je gestoken bent door een kwal ervaar je veel pijn en jeuk.

De steken zien eruit als zweepslagen vanwege de tentakels.

Bijkomend gevaar is, als je tijdens het zwemmen gestoken wordt, dat je in paniek raakt, gaat hyperventileren, water inslikt en (bijna) kunt verdrinken.

Niet wrijven! Makkelijker gezegd dan gedaan misschien maar het is belangrijk. Binnen 15 minuten verdwijnen de klachten. Dat is een hele geruststelling toch?

Kwallen EHBO

Wat kun je tot die tijd het beste doen?

  1. Spoelen met zo heet mogelijk water (tot 45C). Als je dat niet voorhanden hebt gebruik dan zeewater.
  2. Gebruik geen zoet water zoals drink- of kraanwater. Dit activeert nl de netelcellen waardoor ze alsnog het gif injecteren.
  3. Gebruik ook geen azijn of ammoniak. In verschillende stukken staat geschreven dat er azijn gebruikt moet worden. Dit geldt voor mn de tropische soorten. Onze Nederlandse kwallen reageren daar averechts op! Ammoniak werd vroeger gebruikt maar kan brandwonden veroorzaken…
  4. Bel 1-1-2 bij misselijkheid, braken, kortademigheid, verlammingsverschijnselen, bewustzijnsstoornissen, shock, hartritmestoornissen.

Kwallenwebsite

www.kwallenradar.nl geeft inzicht in de verschillende soorten kwallen en of je ze tijdens je toch tegen komt.

Ik wens je een mooie en veilige tocht!

Hartelijke groet,

Tessa

Laat een reactie achter!

Wil je reageren op dit bericht? Doe dat dan in het berichtenvak hieronder! We vinden het leuk om te lezen wat je van dit artikel vind.