Hoe zit dat nou met een reddingsvest en zwemvest?

Deel op Social Media!!!

Reddingsvest en zwemvest goedgekeurd of niet?

Dat is toch even schrikken!

Voor het schrijven van deze column ben ik geïnspireerd door een spreekster die pas geleden iets vertelde over het dragen en keuren van reddingsvesten en zwemvesten.

Tjonge, geschokt was ik! Reddingsvesten die gekeurd worden en waarvan dan uiteindelijk blijkt dat het misschien helemaal niet goed gedaan is!

Maar laten we eerst het beestje bij de naam noemen…

Is het nu een reddingsvest of een zwemvest?

Over het algemeen spreken watersporters over een zwemvest. Het onderscheid zit ‘m in een drijfhulpmiddel (vaststofvest) en een reddingsvest (vaststofvest met kraag of opblaasbaar mbv een gaspatroon).

Wie draagt dan wat?

Voor mensen die veel contact hebben met water bv surfers, jet- en waterskiërs volstaat een drijfhulpmiddel.

Kinderen kunnen het beste een reddingsvest met kraag dragen (zie foto).

Deze zorgen ervoor dat ze direct op de rug draaien. Let goed op de maat, dit is afhankelijk van het lichaamsgewicht! 100N volstaat meestal voor een korte broek met shirtje.

Test zelf of het zwemvest past bij uw kind:

Laat het kind het zwemvest aantrekken en trek de banden (ook de kruisbanden) stevig aan. Til het kind op aan het zwemvest. De neus van het kind mag de rits niet raken!

Om kinderen vertrouwd te laten raken met een zwemvest kun je ze ’s zomers laten zwemmen met hun zwemvest aan. Dan raken ze vertrouwd met het “te water”zijn en het drijfvermogen.

Er zijn ook opblaasvesten voor kinderen op de markt. Deze zijn wel duurder maar gaan ook meer confectiematen mee.

Indien een kind nog luiers draagt dan extra voorzichtig zijn. Luiers houden lucht vast waar door het kind soms niet goed met het gezicht naar boven draait. Dit is afhankelijk van lichaamsbouw, soort luier etc. Eerst dus testen in het zwembad oid.

Voor overige watersporters wordt een opblaasbaar reddingsvest geadviseerd ivm de bewegingsvrijheid. Voor volwassenen wordt een reddingsvest van 275N aangeraden. Dat is voldoende om als je in het water valt gedraaid te worden.

Niet geheel onbelangrijk! Er zijn ook speciale zwemvesten voor honden in verschillende kleuren en maten.

Leg ook vesten in de auto. De meeste ongelukken gebeuren op het moment van aan en van boord stappen!

Nog een paar weken en het vaarseizoen gaat weer beginnen.  Heerlijk weer de vrijheid opzoeken.

Uiteraard heeft u een reddingsvest aan boord en de intentie om deze te dragen 😉

Leg ook vesten in de auto. De meeste ongelukken gebeuren op het moment van aan en van boord stappen.

Maar….

Reddingsvest keuren?

Afhankelijk van het reddingsvest moet deze jaarlijks of tweejaarlijks gekeurd worden door een erkend cq gecertificeerd bedrijf.
En hoe weet u nu of het bedrijf waar u ze laat keuren ook gecertificeerd is?

Kijk daarom voor de periodieke keuring op de website van de fabrikant van uw reddingsvest wat erkende keuringsstations zijn.

Blijf vooral ook zelf opletten voor uw eigen veiligheid

Er worden momenteel een aantal misstanden gesignaleerd;

  • Er zijn bedrijven die in kleine letters op de factuur vermelden dat zij geen verantwoordelijkheid nemen voor het functioneren van het reddingsvest na keuring. Dit laat absoluut alarmbellen rinkelen!! Een erkend keuringsstation neemt zijn verantwoordelijkheid!
  • Vesten worden verkeerd ineenvouwen waardoor het soms meer dan 40 seconden duurde voordat het vest open ging.
  • Er zijn bedrijven die ter plaatse keuren op het schip. Dat is onmogelijk!! Een vest moet 16 uur onder druk gezet worden om te kijken of er geen lucht weglekt.

Check of bij de drijfhulpmiddelen of de ritsen en sluitingen nog werken. Zorg dat u extra patronen en / of tabletten aan boord heeft.

AIS

Al sinds enige tijd zijn er reddingsvesten met AIS (Automatisch Identificatie Systeem) te koop. Dit systeem maakt het mogelijk om een (drijvende) drenkeling direct op te sporen. De positie van de drenkeling is dan te zien op de AIS ontvanger of elektronische vaarkaart als deze gekoppeld is aan de AIS.

Ik wens je een mooi en veilig vaarseizoen!

Hartelijke groet,

Tessa Zijlstra

Veiligheid en zorg aan boord.

Geschreven door Tessa Zijlstra. Zij is specialist in veiligheid en zorg aan boord.

Lees haar profile »»

Tessa Zijlstra
Tessa ZijlstraSpecialist in veiligheid en zorg aan boord
Klik op de foto voor meer info.

Laat een reactie achter!

Wil je reageren op dit bericht? Doe dat dan in het berichtenvak hieronder! We vinden het leuk om te lezen wat je van dit artikel vind.